Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Παίρνοντας τον έλεγχο (+video)

Ελλάδα 11:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μπαχρέιν: Παίρνοντας τον έλεγχο (+video)

FORMULA 1

Οι πρώτες ενδείξεις ήταν εμφανείς ήδη από το GP της Μελβούρνης. Τρεις αγώνες μετά, όμως, στην έδρα της McLaren ο Πιάστρι έδωσε πλέον ένα σαφές δείγμα ότι παίρνει τον έλεγχο στο πρωτάθλημα.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί ο Όσκαρ να μην έχει ακόμη την πρωτοπορία στη βαθμολογία. Ο Αυστραλός απέχει τρεις βαθμούς από τον teammate του, Λάντο Νόρις. Ωστόσο τα όσα έχουμε δει εντός και εκτός πίστας συνηγορούν στο ότι ο Πιάστρι έχει το πλεονέκτημα.

Και δεν μιλάμε μόνο για το ψυχολογικό πλεονέκτημα, το οποίο στον αθλητισμό πολλές φορές μπορεί να κρίνει τον νικητή από τον χαμένο. Συνολικά ο Πιάστρι έχει αποδώσει μέχρι στιγμής σε υψηλότερο επίπεδο από ότι ο Νόρις. Είτε μιλάμε για τις κατατακτήριες είτε για τους αγώνες.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη ένσταση για το κατά πόσον ο Όσκαρ μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα ήταν η απόλυτη ταχύτητά του σε σχέση με τον Λάντο. Ο Αυστραλός δεν ήταν ποτέ μακριά από τον teammate του σε ρυθμό. Αλλά δεν τον είχε κερδίσει ποτέ και πειστικά μέχρι στιγμής.

Advertisement
Advertisement

Λίγο πριν το ξεκίνημα της φετινής σεζόν οι περισσότεροι θεωρούσαν τον Λάντο ως τον πιο γρήγορο από τους δύο οδηγούς της McLaren. Το μεγαλύτερο ερώτημα ήταν το κατά πόσον ο Νόρις θα κέρδιζε τον Φερστάπεν σε μία σχετικά ανταγωνιστική Red Bull.

Λίγοι έβαζαν τον Πιάστρι στο ίδιο επίπεδο με τους δύο προαναφερθέντες οδηγούς. Και όχι επειδή ο Όσκαρ δεν είχε δείξει άλλες αρετές που χαρακτηρίζουν διαχρονικά παγκόσμιους πρωταθλητές. Αρετές όπως η ψυχραιμία, η εφευρετικότητα, η αντοχή στην πίεση και η προσαρμοστικότητα. Όλα αυτά ήταν εμφανή στον Όσκαρ ήδη από την πρώτη του σεζόν.

Εντούτοις λίγοι θα πόνταραν τα λεφτά τους στον Πιάστρι. Ακριβώς επειδή ο Νόρις έδειχνε να έχει συνήθως το κάτι παραπάνω σε ρυθμό σε σχέση με τον Αυστραλό.

Σημείο χωρίς επιστροφή

Advertisement

Κάθε οδηγός F1 φτάνει κάποια στιγμή της καριέρας του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή». Σε μία πρόκληση από την οποίαν θα βγει είτε νικητής είτε ηττημένος. Χωρίς καμία ενδιάμεση επιλογή.

Και σε αυτές ακριβώς τις περιστάσεις ο κάθε οδηγός δείχνει από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος. Αν θα αντέξει στην πίεση αντιπάλων, ομάδας, ΜΜΕ και οπαδών ή όχι. Αν θα λυγίσει απλά συνεχίζοντας την πορεία προς τον στόχο του ή θα σπάσει.

Advertisement

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν φτάσει οι Πιάστρι και Νόρις φέτος. Επειδή είναι αλλιώς να επιδεικνύει κανείς την φυσική του ταχύτητα όταν πίεση και προσδοκίες είναι σχετικά χαμηλές και άλλο όταν αυτές αγγίζουν τις μέγιστες τιμές τους.

Οι δύο οδηγοί της McLaren δεν έχουν καμία δικαιολογία φέτος. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι έχουν το καλύτερο μονοθέσιο. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι, ασχέτως του τι δηλώνουν δημοσίως. Ξέρουν ότι κάτι άλλο πέραν από την κατάκτηση του τίτλου των οδηγών θα είναι αποτυχία.

Υπό αυτές τις συνθήκες πίεσης, λοιπόν, ο Όσκαρ όχι μόνο δεν έχει χάσει σε απόδοση αλλά έχει γίνει καλύτερος! Κάτι που είναι ίδιον όλων των μεγάλων πρωταθλητών. Αντίθετα ο Νόρις αυτή τη στιγμή μοιάζει στα χαμένα. Στο Μπαχρέιν είχε την χειρότερη φετινή του επίδοση. Και πρέπει επειγόντως να αλλάξει προσέγγιση στην φετινή σεζόν. Ειδάλλως είναι μόνο θέμα χρόνου το να χάσει την πρωτοπορία από τον Πιάστρι.

Οι μεγάλες επιδόσεις

Advertisement

Όσκαρ Πιάστρι: Εκπληκτικός από την αρχή μέχρι το τέλος του τριημέρου. Αντιμετώπισε με επιτυχία όποια πρόκληση του έθεσε ο χθεσινός αγώνας και πήρε μία επαγγελματική νίκη. Αν ήθελε θα μπορούσε να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά. Ωστόσο το μόνο που ενδιαφέρει τον Όσκαρ είναι η ουσία και όχι το φαίνεσθαι.

Τζορτζ Ράσελ: Τεράστια επίδοση από τον Ράσελ ο οποίος έφερε ένα ακόμη podium στην Mercedes φέτος. Οδήγησε εκπληκτικά, ιδίως στο τέλος όταν τα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα της W16 παρέπαιαν. Αυτά παραλίγο να του κοστίσουν και ποινή όταν πατώντας το κουμπί για reset ο Τζορτζ ενεργοποίησε άθελά του το DRS για 37 μέτρα. Ωστόσο σήκωσε αμέσως το πόδι από το γκάζι και συνολικά έχασε χρόνο παρά κέρδισε. Έτσι η FIA δεν τον τιμώρησε. Συγκλονιστική οδήγηση έναντι του Νόρις στους τελευταίους γύρους.

Σαρλ Λεκλέρ: Φανταστικός και πάλι ο Μονεγάσκος. Πρέπει να ήταν ο μόνος που κατάφερε να εξάγει το οτιδήποτε από την σκληρή γόμα της Pirelli. Άμυνα για σεμινάριο απέναντι στον Νόρις με την ταχύτερη McLaren επί σειρά γύρων. Οι επιδόσεις του Σαρλ είναι τα μόνα φωτεινά σημεία στην μέχρι τώρα πορεία της Ferrari.

Πιερ Γκασλί: Ο Πιέρ είχε δείξει ήδη από το Σάββατο τις διαθέσεις του. Και την Κυριακή έκανε έναν μεγάλο αγώνα για να φέρει τους πρώτους βαθμούς της Alpine φέτος. Στο τέλος μπορεί να έχασε την 6η θέση από τον Φερστάπεν. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει σε τίποτε την αξία της επίδοσής του.

Haas: Κανείς δεν περίμενε αυτήν την εμφάνιση από την Haas έπειτα από το στραπάτσο του Σαββάτου. Ωστόσο η αμερικανική ομάδα δείχνει ότι υπό την ηγεσία του Κομάτσου μπορεί να ανακάμπτει από οποιαδήποτε πρόκληση. Μεγάλες επιδόσεις τόσο από τον Οκόν όσο και από τον Μπέρμαν.

Προβλημάτισαν

Λάντο Νόρις: Άσχημο συνολικά τριήμερο για τον Λάντο παρά την 3η θέση. Λάθη τόσο στην εκκίνηση (πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων) όσο και στην τοποθέτηση του μονοθέσιου του στις ένας προς έναν μονομαχίες που έδωσε.

Λιούις Χάμιλτον: Ο αγώνας πήγε σίγουρα καλύτερα από ότι οι κατατακτήριες για τον Λιούις. Ωστόσο δείχνει να μην έχει βρει ακόμη τρόπο ώστε να εξάγει σταθερά το δυναμικό της SF-25. Χρειάζεται υπομονή τόσο από τον ίδιο όσο και από την ομάδα.

Red Bull: Ίσως ο χειρότερος αγώνας της αυστριακής ομάδας την τελευταία πενταετία. Το μονοθέσιο ήταν εκτός ρυθμού, τα ελαστικά δεν λειτουργούσαν και τα pit-stops ήταν προβληματικά. Μετά το τέλος του αγώνα ο μάνατζερ του Φερστάπεν εθεάθη να έχει έντονο διάλογο με τον Χέλμουτ Μάρκο. Και ο Χόρνερ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο όπως είχε κάνει και πριν την Ιαπωνία. Όσα συμβούλια, όμως, κι αν συγκαλέσει ο Βρετανός, τίποτε δεν θα διορθωθεί εάν δεν βελτιώσουν την RB21.