Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Η σύγκρουση που καθόρισε το αποτέλεσμα! (+video)

Ελλάδα 16:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστρίας: Η σύγκρουση που καθόρισε το αποτέλεσμα! (+video)

FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Η σύγκρουση που καθόρισε το αποτέλεσμα! (+video)

FORMULA 1

Ο Τζορτζ Ράσελ μπορεί να κέρδισε στην Αυστρία. Ωστόσο ήταν η σύγκρουση των Φερστάπεν και Νόρις η οποία καθόρισε το αποτέλεσμα. Και ίσως την αρχή μίας νέας κόντρας στην F1.

Advertisement
Advertisement

Το σκηνικό είχε στηθεί ήδη από το Σάββατο. Οι Φερστάπεν-Νόρις είχαν μονομαχήσει σκληρά κατά τους πρώτους γύρους του Sprint με τον Ολλανδό να βγαίνει τελικά νικητής. Όπως -είναι η αλήθεια- και στις περισσότερες μονομαχίες των δύο αυτών οδηγών.

Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις οι μονομαχίες αυτές δεν ήταν για τη νίκη. Ενώ μόλις φέτος ο Νόρις μπήκε σε ένα μονοθέσιο στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Φερστάπεν. Έτσι, η… ευγενής άμιλλα μεταξύ των δύο δεν είχε δοκιμαστεί ιδιαιτέρως.

Η μοίρα τα έφερε έτσι, όμως, ώστε στην Αυστρία ο Νόρις να έχει μία πραγματική ευκαιρία για τη νίκη. Με τον Φερστάπεν να έχει κυριαρχήσει στα δύο τρίτα του αγώνα, λίγοι θα το περίμεναν αυτό. Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όμως, τίποτε δεν είναι βέβαιο.

Advertisement
Advertisement

Ένα αργό pit-stop της Red Bull ήταν αρκετό για να βάλει τον Λάντο στο παιχνίδι της νίκης. Ο Νόρις ήξερε ότι είχε πιο φρέσκα ελαστικά από ότι ο Μαξ. Και ότι είχε έρθει η στιγμή για να κερδίσει τον Ολλανδό στα ίσια και μέσα στην πίστα.

Η μονομαχία

Από την αρχή είχε γίνει εμφανές το ότι αυτή τη φορά ο Λάντο θα ήταν πιο επιθετικός. Ο Νόρις έχει καταλάβει ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να κερδίσεις τον Φερστάπεν: Συνεχής άσκηση πίεσης και επιθετικές τοποθετήσεις μέσα στις στροφές.

Και μπορούμε να πούμε ότι ο Βρετανός το έπραξε αυτό όσο πιο καθαρά μπορούσε. Ακόμη και όταν προσπέρασε τον Μαξ, βγαίνοντας εκτός πίστας, έδωσε αμέσως πίσω την θέση του στον Ολλανδό. Έδειξε τον πρέποντα σεβασμό, δηλαδή, προς τον αντίπαλό του αλλά και προς τους κανονισμούς.

Advertisement

Από την άλλη ο Μαξ, γνωρίζοντας ότι ήταν σε μειονεκτική θέση, ανέβασε την επιθετικότητά του στα προ του 2022 επίπεδα. Αυτό για όσους νόμιζαν ότι ο Ολλανδός είχε… μεταλλαχτεί από την κυριαρχία της Red Bull των τελευταίων ετών. Ούτε για αστείο.

Όμως κάπως έτσι οι δύο οδηγοί μας χάρισαν την πιο συγκλονιστική φετινή μονομαχία στην πίστα. Βέβαια όσο περνούσαν οι γύροι και ο Μαξ άλλαζε κατεύθυνση στη ζώνη φρεναρίσματος για την στροφή 3, τόσο πιο πιθανή έμοιαζε μια σύγκρουση των δύο.

Η σύγκρουση

Advertisement

Στον 63ο γύρο ο Νόρις κάνει dive bomb στον Φερστάπεν. Ο Λάντο κατάφερε να στρίψει για την στροφή 3, όμως ο Μαξ επέλεξε να βγει εκτός. Στη συνέχεια το… γκάζωσε και βγήκε ξανά μπροστά από τον Βρετανό.

Αργότερα ο Μαξ παραπονέθηκε για την καθυστερημένη κίνηση του Λάντο. Ωστόσο ξεχνάει, μάλλον, ότι ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους διδάξαντες στη σύγχρονη F1 σε ότι αφορά αυτού του είδους τις κινήσεις.

Κλασικό παράδειγμα η κίνηση του Μαξ στον Χάμιλτον κατά τον πρώτο γύρο του Άμπου Ντάμπι το 2021. Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιου είδους φάσεις διίστανται οι απόψεις. Ταπεινή δική μας είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ο οδηγός που βγήκε εκτός έπρεπε να παραχωρήσει τη θέση.

Advertisement

Και φτάνουμε στη μοιραία σύγκρουση. Εκεί η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον Φερστάπεν. Ο Ολλανδός δεν είχε καμία ανάγκη να κλείσει τον Νόρις περισσότερο στην εξωτερική. Ιδίως εφόσον ο Βρετανός είχε προειδοποίηση για παράβαση των ορίων της πίστας. Τόσο εκείνος όσο και η Red Bull έπρεπε να χειριστούν την κατάσταση πιο έξυπνα.

Από την άλλη ο Λάντο δεν υποχώρησε και πολύ καλώς έπραξε. Μπορεί λόγω της επαφής να έχασε την ευκαιρία για νίκη σήμερα. Ωστόσο έδειξε στον Μαξ ότι δεν πρόκειται να είναι συνεργάσιμος από εδώ και πέρα. Και όφειλε να το κάνει αυτό εφόσον θέλει κάποια στιγμή να πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Οι δύο οδηγοί είχαν εξαιρετικές σχέσεις μέχρι και πριν τον σημερινό αγώνα. Παραμένει άγνωστο το αν θα εξακολουθήσουν να είναι φίλοι. «Θα χάσω κάθε σεβασμό εάν πει ότι δεν ευθύνεται για κάτι» δήλωσε ο Νόρις μετά τον αγώνα για τον Φερστάπεν.

Όπως αναμενόταν ο Μαξ αρνήθηκε τα… πάντα. Έτσι, στην Αυστρία του 2024 είχαμε το πρώτο επεισόδιο μίας νέας κόντρας η οποία -εφόσον η McLaren παραμείνει ανταγωνιστική- θα μας χαρίσει πολλές συγκλονιστικές στιγμές στο μέλλον.