Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 2025: Τα προγνωστικά

Ελλάδα 1:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 2025: Τα προγνωστικά

FORMULA 1

Ολοκληρώνουμε το μεγάλο αφιέρωμά μας στην φετινή σεζόν της F1, με τα απαραίτητα… προγνωστικά για το 2025. Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι πιο ακραίες προβλέψεις μας για την σεζόν που ξεκινάει!

Advertisement
Advertisement

Κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα μας χωρίζει από την στιγμή που τα πέντε κόκκινα φώτα θα σβήσουν για πρώτη φορά σε Grand Prix εντός του 2025. Και έπειτα από μήνες προετοιμασίας, οι 20 οδηγοί είναι έτοιμοι για την μεγάλη μάχη.

Πριν, όμως, φτάσουμε στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν, στην Μελβούρνη δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι απαραίτητες προβλέψεις μας για τη νέα σεζόν. Με αυτές ολοκληρώνεται και το μεγάλο αφιέρωμα-προεπισκόπηση της σεζόν του 2025. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχουν οι πρωταγωνιστές.

Στο κομμάτι αυτό μπορείτε να βρείτε εκτός από τα φαβορί ή τα αουτσάιντερ της χρονιάς και μερικές ακόμη προβλέψεις ειδικές για ομάδες ή συγκεκριμένους οδηγούς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σωστή σειρά.

Πρωταθλητής οδηγών

Advertisement
Advertisement

Ο Λάντο Νόρις είναι, κατά την άποψή μας, το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος οδηγών. Η McLaren έδειξε στο Μπαχρέιν να διαθέτει το πιο ανταγωνιστικό πακέτο και ο Λάντο είναι πλέον πιο έμπειρος στο πώς να παίρνει αυτό που θέλει από τους αγώνες.

Λογικά ο Βρετανός θα έχει ένα αρκετά σημαντικό πλεονέκτημα στο πρώτο σκέλος της σεζόν. Και πάνω σε αυτό μπορεί να χτίσει μία πολύ δυνατή προσπάθεια για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της καριέρας του.

Υπάρχουν και δύο αουτσάιντερ στην υπόθεση τίτλος. Το αουτσάιντερ… πολυτελείας δεν είναι άλλος από τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός έχει κατακτήσει τα 4 τελευταία πρωταθλήματα οδηγών και θα θέλει οπωσδήποτε να πάρει ένα ακόμη πριν την μεγάλη αλλαγή κανονισμών του 2026.

Advertisement

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, όμως, η Red Bull δεν ξεκινάει τη σεζόν στο ίδιο επίπεδο με την McLaren. Ο Ολλανδός θα πρέπει να κερδίσει κάποια GP στα οποία η McLaren θα είναι ισχυρότερη. Τουλάχιστον μέχρι οι αναβαθμίσεις της Red Bull να φέρουν την RB21 πιο κοντά στην MCL39. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Το άλλο αουτσάιντερ είναι ο Όσκαρ Πιάστρι. Ο Αυστραλός, όμως, θα πρέπει να κερδίσει τον Νόρις σε ταχύτητα για να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες για το πρωτάθλημα. Πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Ποτέ δεν είναι αργά, φυσικά.

Πρωταθλητής κατασκευαστών

Advertisement

Εδώ η McLaren είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί. Η βρετανική ομάδα θα επαναλάβει, λογικά, τον θρίαμβο του 2024. Ίσως, μάλιστα, με μεγαλύτερη ευκολία αυτή τη χρονιά, καθώς οι άνθρωποί της έχουν ήδη την εμπειρία της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Αουτσάιντερ για το κατασκευαστών δείχνει να είναι η Ferrari. Έχει ένα αρκετά ανταγωνιστικό μονοθέσιο και ένα πολύ ισορροπημένο και γρήγορο οδηγικό δίδυμο. Κάτι που ούτε η Red Bull ούτε η Mercedes διαθέτουν ακόμη. Ακόμη κι έτσι, όμως, μία κατάκτηση του τίτλου κατασκευαστών από την Ferrari φέτος θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως έκπληξη.

Ο Χάμιλτον θα κερδίσει με την Ferrari

Ο Λιούις Χάμιλτον αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του με την Ferrari. Αν και η Scuderia δείχνει να διαθέτει ένα αρκετά ανταγωνιστικό μονοθέσιο, τα πρώτα δείγματα γραφής της SF-25 δεν την θέτουν δίπλα στην MCL39.

Advertisement

Ωστόσο το φετινό μονοθέσιο της Ferrari θα είναι αρκετά ταχύ ώστε οι Λεκλέρ και Χάμιλτον να διεκδικήσουν αρκετές νίκες φέτος. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι ο Χάμιλτον θα πάρει την πρώτη του νίκη στα κόκκινα φέτος. Μόντρεαλ, Βουδαπέστη και Όστιν είναι οι πιο πιθανοί αγώνες για την πρώτη νίκη του Χάμιλτον με την Ferrari. Ίσως, μάλιστα, αυτή να μην είναι μόνο μία φέτος!

Η καλύτερη σεζόν του Ράσελ

Ο Τζορτζ Ράσελ θα αισθάνεται όλη την πίεση στην Mercedes, ξεκινώντας την σεζόν ως το αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα. Ο Αντονέλι είναι εξαιρετικά γρήγορος και σε κατατακτήριες μπορεί να τον προβληματίσει.

Ωστόσο στους αγώνες η εμπειρία του Ράσελ θα κάνει τη διαφορά. Πιστεύουμε ότι ο Βρετανός θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και θα κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ίσως να κατακτήσει και πάνω από τέσσερις νίκες!

Η Alpine επιστρέφει

Πιστεύουμε ότι η γαλλική ομάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Τοποθετούμε την Alpine στην κορυφή του midfield, μπροστά από τις Williams και Haas. Πόσο κοντά στις τέσσερις κορυφαίες; Όχι πάρα πολύ. Αρκετά, όμως, ώστε η ομάδα του Φλάβιο Μπριατόρε να διεκδικεί ανά περιπτώσεις ακόμη και podium με τον Γκασλί. Επίσης, πιστεύουμε ότι ο Κολαπίντο θα αντικαταστήσει τον Ντούχαν πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Ο rookie της χρονιάς

Τέλος καταγράφουμε και την πρόβλεψή μας για την ανάδειξη του Όλι Μπέρμαν σε rookie της χρονιάς. Ο Βρετανός θα επικρατήσει οριακά έναντι του Αντονέλι στην μάχη των… πρωτάρηδων. Κυρίως, πιστεύουμε, λόγω των λιγότερων λαθών που θα κάνει.

Θα ήταν άδικο να βγάλουμε συμπεράσματα για τον Μπορτολέτο από την φετινή σεζόν, ελέω Sauber. Επιπλέον οι Χατζάρ, Λώσον και Ντούχαν μόνο εύκολο έργο δεν θα έχουν κόντρα στους πολύ πιο έμπειρους teammates τους. Έτσι η ψήφος μας πάει -έστω και οριακά- στον Μπέρμαν.