Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Χάμιλτον: Ένα επικοινωνιακό σόου (+video)

Ελλάδα 19:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χάμιλτον: Ένα επικοινωνιακό σόου (+video)

FORMULA 1

Ο Λιούις έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Μαρανέλο και το ίντερνετ -αναμενόμενα ίσως- ξεσάλωσε. Υπάρχει ουσία σε όλο αυτό ή μήπως πρόκειται μόνο για ένα επικοινωνιακό σόου;

Advertisement
Advertisement

Πριν προχωρήσουμε στο παρόν άρθρο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Κατ’ αρχάς ο Λιούις Χάμιλτον είναι ένας από τους κορυφαίους οδηγούς στην F1 ακόμη και σήμερα. Μπορεί όχι ο κορυφαίος αλλά σίγουρα μέσα στους πέντε καλύτερους.

Επίσης ο Χάμιλτον είναι ο πιο λαοφιλής οδηγός του τρέχοντος grid. Οπωσδήποτε μέσα στους οπαδούς του είναι και αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι παρακολουθούν μόνο περιστασιακά F1 και γνωρίζουν τον Χάμιλτον περισσότερο ως brand παρά ως οδηγό. Οπότε σε κάποιον βαθμό η μίνι φρενίτιδα που προκάλεσε η άφιξή του στο Μαρανέλο ήταν αναμενόμενη.

Αλλά εμείς θα εξετάσουμε διαφορετικά την πρώτη εβδομάδα του Λιούις με την Ferrari. Αρχικά θα σταθούμε στο επικοινωνιακό της σκέλος και έπειτα στο αγωνιστικό.

Επικοινωνιακή καταιγίδα 1

Advertisement
Advertisement

Ο Χάμιλτον εκτός από κορυφαίος οδηγός είναι και Βρετανός οδηγός. Και αυτό είχε ανέκαθεν σημασία στην Formula 1. Πρωτίστως στον τρόπο προβολής από τα media. Επίσης ο Λιούις είναι από τους πιο ενεργούς οδηγούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Και έπειτα από τόσα χρόνια στο… κουρμπέτι ξέρει να τα χειρίζεται προς όφελός του.

Έτσι γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες μιας επικοινωνιακής «καταιγίδας» η οποία είχε δύο βασικούς στόχους. Από τη μία να μας δείξει ότι ο Λιούις θα ξαναβρεί τον εαυτό του στην Ferrari και από την άλλη να αγγίξει ευαίσθητες χορδές στο συλλογικό θυμικό των tifosi.

Το ότι ο Χάμιλτον πήγε στην Ferrari για να ξαναβρεί τον εαυτό του έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πολλοί αναλυτές δήλωναν ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της απόφασής του να αφήσει την Mercedes.

Advertisement

Φυσικά δεν μας εξήγησαν ποτέ το πώς ο Λιούις «είχε χάσει» τον εαυτό του στο Μπράκλεϊ έπειτα από τόση επιτυχία εκεί. Κάποιος θα έλεγε ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Mercedes από το 2022 και το ότι ο Χάμιλτον δεν ήταν πια το νούμερο 1 στην ομάδα συνετέλεσαν περισσότερο στην απόφασή του. Όπως και το ότι η Mercedes δεν του έδωσε το συμβόλαιο που ήθελε το 2023.

Φυσικά, πολλά από όσα έχουν κυκλοφορήσει έκτοτε εξυπηρετούν αυτό το αφήγημα. Τίτλοι όπως «Ο Λιούις φέρνει τον σχεδιαστή Σερά μαζί του στην Ferrari» ή «Η Άντζελα Κάλεν επιστρέφει ως φυσιοθεραπεύτριά του» είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Advertisement

Αυτό που προσπαθεί να περάσει είναι ότι πήγε στην Ferrari για ένα νέο ξεκίνημα και ότι πήρε μαζί του ορισμένους ανθρώπους με τους οποίους είχε επιτυχία στο παρελθόν και τους οποίους η «κακιά Mercedes» είχε παραγκωνίσει. Ή δεν είχε ακούσει όπως δήλωνε ο Χάμιλτον και για τον εαυτό του από το 2022.

Επικοινωνιακή καταιγίδα 2

Το δεύτερο σκέλος αυτής της επικοινωνιακής καταιγίδας έχει ως στόχο να συστήσει ξανά τον Χάμιλτον στους tifosi. Ο Λιούις δεν θα είναι πια ο αντίπαλος αλλά «ένας εξ αυτών». Στην πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε με τον Λιούις μπροστά από το σπίτι του Έντσο Φερράρι στο Φιοράνο μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τις αναφορές στο παρελθόν της Ferrari.

Στο πλάνο ο Χάμιλτον ντυμένος όπως ο Μίχαελ Σουμάχερ στην δική του πρώτη ημέρα με την Ferrari, δίπλα σε μία F40, το τελευταίο αυτοκίνητο της εταιρίας που κατασκευάστηκε ενώ ζούσε ο Έντσο Φερράρι. Είναι σαφής η πρόθεση του Χάμιλτον εδώ. Θέλει να δείξει ότι ο Έντσο θα ενέκρινε αυτήν την μεταγραφή της οποίας η σημασία μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη του Σούμι το 1996.

Advertisement

Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο Σουμάχερ πήγε στην Ferrari στο prime του, την στιγμή που στην Benetton είχε αυτοκίνητα ικανά για το πρωτάθλημα. Εν γνώσει του θυσίασε ένα ή δύο πολύ πιθανά πρωταθλήματα (1996-1997) για να φέρει και πάλι την Ferrari στο προσκήνιο.

Η κίνηση του Χάμιλτον -ο οποίος όλη του τη ζωή οδηγούσε για την Mercedes- δεν έχει τα ίδια κίνητρα με του Σουμάχερ. Ο Λιούις πηγαίνει στην Ferrari ενώ η καριέρα του έχει περάσει στην δύση της. Δεν θυσίασε κάτι για να ντυθεί στα κόκκινα, έφυγε από μία ομάδα που δεν κέρδιζε για να πάει σε μία άλλη η οποία πιστεύει ότι θα του δώσει πιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο.

Ο Χάμιλτον πήγε στην Ferrari γιατί πιστεύει ότι μπορεί να του δώσει καλύτερο μονοθέσιο από ότι η Mercedes. Στόχος του είναι να πάρει το 8ο πρωτάθλημα οδηγών, όχι να χτίσει την ομάδα από την αρχή. Ο Χάμιλτον πήγε στην Ferrari μόνο αφού είδε την άνοδό της. Όχι όταν ήταν σε παρακμή. Λιούις όπως Μίχαελ; Ούτε για αστείο.

Ο απόλυτος κριτής

Φυσικά είναι απολύτως θεμιτό ο Χάμιλτον να πηγαίνει σε όποια ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να του δώσει το καλύτερο δυνατό μονοθέσιο. Είναι απολύτως θεμιτό να έχει ως προτεραιότητά του ένα 8ο πρωτάθλημα. Οδηγός αγώνων είναι, όχι η Μητέρα Τερέζα.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να μας παρασύρει όλο αυτό το επικοινωνιακό… overdose των τελευταίων ημερών. Ο Χάμιλτον είναι ένας επαγγελματίας οδηγός ο οποίος πήρε μία ψυχρή επαγγελματική απόφαση. Ούτε αγάπησε ξαφνικά την Ferrari, ούτε -φυσικά- πήγε εκεί επειδή είχε κάποιο όραμα για την αγωνιστική της ανάσταση.

Αλλά στο τέλος ο απόλυτος κριτής θα είναι το χρονόμετρο. Εάν ο Χάμιλτον καταφέρει να κερδίσει τον Λεκλέρ και να πάρει πρωτάθλημα με την Ferrari, τότε σίγουρα θα μιλάμε για την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Λιούις δεν θα είναι ποτέ το ίδιο σημαντικός για την Ferrari όπως ήταν ο Σουμάχερ ή ο Λάουντα πριν από εκείνον. Όσο και εάν ΜΜΕ και μέσα δικτύωσης προσπαθήσουν να μας πείσουν για το αντίθετο τους επόμενους μήνες.