Βροχή τα πρόστιμα από την πρώτη ψηφιακή κάμερα
Mobility
Που τοποθετήθηκε στην Αθήνα η πρώτη ψηφιακή κάμερα παραβάσεων;
Ένα νέο κεφάλαιο στην οδική ασφάλεια ανοίγει με την τοποθέτηση της πρώτης ψηφιακής κάμερας παρακολούθησης παραβάσεων ΚΟΚ στην Αθήνα, η οποία τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία στον Άλιμο, στη διασταύρωση των λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου. Το νέο «έξυπνο» φανάρι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας και επιβολής των κυρώσεων στους παραβάτες.
WHAT CAR
Πρόκειται για ένα σύστημα καταγραφής υψηλής ευκρίνειας που παρακολουθεί και καταγράφει αυτόματα τις πινακίδες των οχημάτων που περνούν με κόκκινο φανάρι. Το καταγεγραμμένο υλικό αποθηκεύεται σε ψηφιακό αποθετήριο και αποστέλλεται στην Τροχαία, ώστε να εκδοθεί και να αποσταλεί η σχετική κλήση στον παραβάτη.
Το σύστημα φωτογραφίζει αποκλειστικά την πίσω πλευρά του οχήματος, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των οδηγών και επιβατών, ακολουθώντας τις προδιαγραφές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η διάρκεια αποθήκευσης του υλικού ανέρχεται έως και τα δύο έτη, εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για έλεγχο και επανεξέταση, σε περίπτωση ενστάσεων ή αμφισβητήσεων.
Η παράβαση του ερυθρού σηματοδότη τιμωρείται αυστηρά με πρόστιμο 700 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ συνοδεύεται από επιπρόσθετες διοικητικές κυρώσεις, όπως η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για δύο μήνες.
Το ευρύτερο σχέδιο – Πάνω από 1.300 κάμερες στους δρόμους
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελεί την πρώτη από τις συνολικά 388 ψηφιακές κάμερες που θα τοποθετηθούν από την Περιφέρεια Αττικής έως το καλοκαίρι του 2025. Το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης των σημαντικότερων διασταυρώσεων της πόλης.
Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου της Περιφέρειας, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση επιπλέον 1.000 ψηφιακών καμερών, στο πλαίσιο συνεργασίας των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να καλυφθούν και άλλοι κρίσιμοι άξονες του λεκανοπεδίου και μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το νέο ψηφιακό σύστημα δεν έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, στόχος είναι η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και η καλλιέργεια οδικής συνείδησης. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ύπαρξη τέτοιων καμερών μειώνει δραστικά τις παραβάσεις στα φανάρια – και κατά συνέπεια τις σφοδρές πλαγιομετωπικές συγκρούσεις.
Παράλληλα, το σύστημα μπορεί στο μέλλον να συνδεθεί με δίκτυα έξυπνης κινητικότητας, ώστε να συμβάλει σε πιο αποδοτική διαχείριση της κυκλοφορίας και καταγραφής στατιστικών δεδομένων.
Με την εγκατάσταση των πρώτων καμερών, η Αθήνα κάνει ένα πρώτο βήμα προς την εποχή των smart cities και της ψηφιακής κινητικότητας, με τεχνολογίες που συνδυάζουν την ασφάλεια, τον έλεγχο και την αποδοτικότητα του αστικού ιστού. Το επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις για το πού θα τοποθετηθούν τα επόμενα σημεία παρακολούθησης, ενώ στόχος είναι οι παραβάτες να ενημερώνονται ψηφιακά μέσω gov.gr και της εφαρμογής myAuto.