Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Μόνο τα έργα θα μας σώσουν…

Ελλάδα 2:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μόνο τα έργα θα μας σώσουν…

Mobility

Μόνο τα έργα θα μας σώσουν…

Mobility

 Τα μποτιλιαρίσματα αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη πρόκληση για πολλές μεγαλουπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Advertisement
Advertisement

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση όχι μόνο προκαλεί εκνευρισμό στους οδηγούς αλλά έχει επίσης σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις καθώς αυξάνει τον χρόνο μετακίνησης, την κατανάλωση καυσίμων και τη φθορά των οχημάτων. Παράλληλα, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του αέρα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Πόλεις έχουν πάρει αντίμετρα χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων, τα οποία όμως αποδεικνύονται ανεπαρκή, ενώ έχουν αυξήσει το μποτιλιάρισμα και την ταλαιπωρία εκτός των στενών τειχών των πόλεων.

Αντίμετρα για την Περιορισμό της Κίνησης
Οι πόλεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης με διάφορα αντίμετρα, που περιλαμβάνουν:

Advertisement
Advertisement

• Δημιουργία Ζωνών Χαμηλών Εκπομπών (LEZ)
 • Προώθηση της Χρήσης Ποδηλάτων: Πολλές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη, έχουν επενδύσει σε εκτεταμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν ποδήλατα αντί για αυτοκίνητα. Η χρήση ποδηλάτου μειώνει την κίνηση και βελτιώνει τη δημόσια υγεία μέσω της άσκησης.
• Ενίσχυση των Δημόσιων Συγκοινωνιών: Βελτιώσεις στα δίκτυα των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως οι νέες γραμμές μετρό και η αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ, κάνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες πιο ελκυστικές για τους πολίτες. Στην Αθήνα, η επέκταση του μετρό και οι λεωφορειολωρίδες έχουν μειώσει την ανάγκη για χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση όχι μόνο προκαλεί εκνευρισμό στους οδηγούς αλλά έχει επίσης σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις…

• Χρεώσεις: Ορισμένες πόλεις, όπως η Στοκχόλμη και το Λονδίνο, έχουν εισαγάγει χρεώσεις για την είσοδο στο κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής. Αυτές οι χρεώσεις αποθαρρύνουν τη χρήση αυτοκινήτων και ενθαρρύνουν τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

Προκλήσεις και Επιπτώσεις
Παρά τα κάποια θετικά αποτελέσματα αυτών των μέτρων, υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις:

Advertisement

Αυξημένα Μποτιλιαρίσματα Εκτός Πόλεων: Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στο κέντρο των πόλεων συχνά μεταφέρουν το πρόβλημα στα προάστια και τους περιφερειακούς δρόμους, αυξάνοντας την κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα εκεί.

Οικονομικές Ζημίες: Οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες, καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν πολύτιμο χρόνο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη για μεταφορές και παραδόσεις.

Advertisement

Εκνευρισμός των Οδηγών: Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος και εκνευρισμό λόγω της συμφόρησης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία.

Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται και από αποτελεσματικά έργα υποδομής για να έχουν το σωστό αποτέλεσμα.

Advertisement