Κόντρα στις κόντρες η Αστυνομία με πανίσχυρα περιπολικά
Mobility
Η νέα Ομάδα Σίγμα της Ελληνικής Αστυνομίας αναβιώνει με ενισχυμένα περιπολικά οχήματα για την αντιμετώπιση τροχαίων παραβάσεων.
Αυτή η επίλεκτη ομάδα, μέρος της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), χρησιμοποιεί εξειδικευμένα αυτοκίνητα για τις αποστολές της, όπως τα Hyundai i30 N, τα οποία είναι γνωστά για τις υψηλές επιδόσεις τους. Αυτά τα οχήματα διαθέτουν κινητήρα 2.0 T-GDI με δύναμη 250 ή 280 ίππων ανάλογα με το πακέτο επιδόσεων. Η μέγιστη ροπή φτάνει τα 392 Nm και η κορυφαία ταχύτητα είναι 250 χλμ/ώρα. Τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με σύστημα ελέγχου εκκίνησης και έχουν ταχύτητες απόκρισης από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε περίπου 5.9 δευτερόλεπτα.
WHAT CAR

Για να προσθέσουμε και την BMW Z4 της ΕΛ.ΑΣ. στη συζήτηση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιου είδους δυναμικές αποστολές, το Z4 διαθέτει ενδεικτικά έναν κινητήρα που παράγει 340 ίππους, αλλά και την Porsche Cayenne με την πολιτική ενδυμασία.
Η Ομάδα Σίγμα της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστή για τα επίλεκτα περιπολικά της και τη δράση της κατά των τροχαίων παραβάσεων, έχει μία πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η ομάδα ιδρύθηκε με στόχο την καταπολέμηση των οδικών παραβάσεων με τη χρήση υψηλής ιπποδύναμης οχημάτων, πολλά από τα οποία ήταν κατασχεμένα ή αγοράστηκαν για αυτόν τον σκοπό.

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν, όπως η 911, Alfa Romeo 155 Q4 και η BMW M3 (Ε30), ήταν γνωστά για τις επιδόσεις τους και αποτελούσαν έναν φόβο για τους παραβάτες. Η εκπαίδευση των οδηγών ήταν άκρως εξειδικευμένη, και προσφερόταν από έμπειρους αστυνομικούς με εμπειρία σε αγώνες ράλι, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της ομάδας στις δράσεις της
Στις αρχές του 2000, η Ομάδα Σίγμα διαλύθηκε λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των οχημάτων και των απαιτήσεων σε εξοπλισμό και εκπαίδευση, αλλά η φιλοσοφία και η δράση της παραμένουν στη μνήμη ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά μέτρα αστυνόμευσης στην Ελλάδα.