Η ακυβερνησία τσακίζει την οικονομία αλλά και αυτοκίνητο
MobilityΗ κυβερνητική αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία, έναν βασικό πυλώνα και των δύο χωρών.
Η κυβερνητική αστάθεια στη Γαλλία και τη Γερμανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία, έναν βασικό πυλώνα και των δύο χωρών.
Στην Γερμανία, η διάλυση του τρικομματικού συνασπισμού στο Βερολίνο έχει οδηγήσει σε παράλυση της οικονομίας. Η έλλειψη σταθερής κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η επιδείνωση της οικονομίας δοκιμάζει την κυβερνητική συμμαχία υπό τον Όλαφ Σολτς. Οι διαφορές μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων σχετικά με την οικονομική πολιτική έχουν ενταθεί, με τους Πράσινους και το SPD να υποστηρίζουν επενδύσεις για την τόνωση της οικονομίας, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) επιμένουν στη μείωση των δαπανών και την τήρηση του “φρένου χρέους”. Αυτές οι εντάσεις επηρεάζουν την κυβερνητική σταθερότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ηδη γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ο ανταγωνισμός από κινεζικές εταιρείες και η μείωση της ζήτησης έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Η πολιτική αβεβαιότητα και η έλλειψη επενδύσεων επιδεινώνουν τα προβλήματα του κλάδου.
WHAT CAR
Στην Γαλλία, η πολιτική κρίση έχει διακυμάνσεις ιδιαίτερα μετά την ήττα της προεδρικής πλειοψηφίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αναμφίβολα ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διακυβέρνηση, γεγονός που εντείνει την πολιτική αστάθεια και επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Παράλληλα η μείωση των πωλήσεων οχημάτων έχουν οδηγήσει σε κρίση τους προμηθευτές αυτοκινήτων. Μεταξύ 2020 και 2023, χάθηκαν 86.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο, με επιπλέον 32.000 απώλειες το 2024. Μεγάλες εταιρείες όπως η GMD αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, απειλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι μεγάλες εταιρείες αναδιαρθρώνουν τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες, μεταφέροντας θέσεις εργασίας σε χώρες με χαμηλότερο κόστος, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία.