Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Γρατζουνιές στο αυτοκίνητο; Μη σας κοροϊδεύουν άλλο

Ελλάδα 8:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γρατζουνιές στο αυτοκίνητο; Μη σας κοροϊδεύουν άλλο

Mobility

Τα παρακάτω βασίζονται σε τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία – αλλά παρουσιάζονται με σαρκασμό, γιατί κάπου πρέπει να γελάσουμε με το χάλι του clickbait.

Advertisement
Advertisement

Ποιος οδηγός δεν έχει κάνει μορφασμό βλέποντας μια νέα γρατζουνιά στο λατρεμένο του αυτοκινητο; Από το στενό πάρκινγκ με τις ύπουλες κολόνες, μέχρι το καρότσι του σούπερ μάρκετ που αποφάσισε να φιλήσει τον προφυλακτήρα, οι μικροζημιές στο χρώμα είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Κι επειδή ο πόνος είναι δεδομένος, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με θαυματουργές DIY (Do It YourselfΚάν’ το μόνος σου) θεραπείες που υπόσχονται να εξαφανίσουν γρατζουνιές εύκολα, γρήγορα και τζάμπα. Με μια απλή αναζήτηση θα βρείτε προτάσεις όπως:

  • Ξύδι και αλουμινόχαρτο: Τρίψτε τη γρατζουνιά και θα γίνει καινούργια.
  • Οδοντόκρεμα: Βάλτε Colgate στο καπό, αντί για αλοιφή γυαλίσματος.
  • Μαγειρική σόδα: Φτιάξτε πάστα-θαύμα και πείτε «αντίο» στις αμυχές.
  • WD-40 σπρέι: Ψεκάστε το μαγικό λαδάκι και δείτε το σημάδι να εξαφανίζεται.

Ακούγεται ωραίο; Σαφώς. Αληθινό; Όσο και οι διαφημίσεις με χαρούμενους οδοντιάτρους. Τα παρακάτω βασίζονται σε τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία – αλλά παρουσιάζονται με σαρκασμό, γιατί κάπου πρέπει να γελάσουμε με το χάλι του clickbait.

Ξύδι και αλουμινόχαρτο: Η συνταγή της σαλάτας πάνω στη λαμαρίνα. Το οξύ του ξιδιού και το αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν παλιά χρώμια – και όχι βαμμένες επιφάνειες. Η τριβή με μέταλλο πάνω σε μαλακό διαφανές βερνίκι είναι σαν να ξύνεις CD με σύρμα και να περιμένεις καλύτερο ήχο. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα γίνει τίποτα. Στη χειρότερη, θα φτιάξετε καινούργιες μικρογρατζουνιές γύρω από την παλιά. Και ναι, μπορεί να βοηθήσει με σκουριά – αλλά ελπίζουμε να μη σας έχει σκουριάσει το καπό ήδη.

Advertisement
Advertisement

Οδοντόκρεμα: Κάποιοι τη λένε “αλοιφή για φτωχούς”. Αλλά υπάρχει λόγος που δεν βλέπουμε επαγγελματίες detailers με μια οδοντόβουρτσα και ένα σωληνάριο colgate στο χέρι. Είναι υπερβολικά ήπια για σοβαρή δουλειά, αλλά αρκετά τριπτική ώστε να καταστρέψει κερί προστασίας και να θαμπώσει το βερνίκι – ειδικά οι λευκαντικές. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να τρίβετε μανιωδώς, να μοσχοβολάει μέντα το καπό σας και να φαίνεται λίγο πιο καθαρό για μισή μέρα.

Μαγειρική σόδα: Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το αυτοκίνητο να μυρίζει κουλουράκι. Η σόδα είναι τριπτική – ναι – αλλά όχι σχεδιασμένη για βαφές αυτοκινήτων. Μπορεί να θαμπώσει και να δημιουργήσει νέες μικροχαρακιές, ενώ παράλληλα διαλύει τα προστατευτικά κεριά. Αν τη συνδυάσετε και με ξύδι για «έξτρα δράση», τότε καλωσορίσατε στο νηπιαγωγείο της χημείας – το μόνο που θα πετύχετε είναι αφρός και νερά στο καπό σας.

WD-40: Το αγαπημένο πολυχρηστικό σπρέι των Ελλήνων. Ναι, είναι καλό για σκουριασμένες βίδες και τριξίματα. Αλλά δεν εξαφανίζει γρατζουνιές – απλώς τις «μακιγιάρει» προσωρινά γιατί γυαλίζει την επιφάνεια. Και μετά από λίγο… επιστρέφουν. Εντωμεταξύ, έχει αφαιρέσει το κερί σας και έχει αφήσει πίσω μια λιπαρή μεμβράνη που μαζεύει σκόνη. Αν πάτε μετά για βάψιμο ή σωστή διόρθωση, ο επαγγελματίας θα σας πετάξει WD-40 στο κεφάλι.

Advertisement

Η αλήθεια είναι απλή: Αν η γρατζουνιά είναι επιφανειακή, υπάρχουν ειδικά προϊόντα για να τη φροντίσετε. Αν είναι βαθιά, πάτε σε φανοποιείο. Όλα τα υπόλοιπα είναι κλικ για να γεμίσουν σελίδες και να μαζέψουν views.
Δεν χρειάζεται να μετατρέψετε το αυτοκίνητό σας σε χημικό εργαστήριο – ούτε να αλείψετε καπό με σκόνη, πάστες και οδοντόπαστες. Ούτε φυσικά να βγάλετε το αλουμινόχαρτο από τα γεμιστά και να τρίψετε το φτερό. Όχι άλλο DIY για την τσέπη – αφήστε τις σαχλαμάρες για τα views του TikTok.