Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

«Χρυσάφι» για μία θέση parking στην Αθήνα

Ελλάδα 1:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Χρυσάφι» για μία θέση parking στην Αθήνα

Mobility

«Χρυσάφι» για μία θέση parking στην Αθήνα

Mobility

Στην Αττική, και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, το φαινόμενο των «χρυσών» θέσεων πάρκινγκ έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Advertisement
Advertisement

Οι θέσεις πάρκινγκ έχουν μετατραπεί σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, με την τιμή τους να εκτοξεύεται σε επίπεδα που αγγίζουν, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν, το κόστος ενός διαμερίσματος.

Η ζήτηση για θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης έχει αυξηθεί δραματικά, κυρίως λόγω της πυκνής δόμησης και της έλλειψης διαθέσιμων χώρων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και εμπορικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση, αυξάνοντας δραματικά τις τιμές των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στα ακίνητά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αγορά μιας θέσης πάρκινγκ μπορεί να κοστίσει όσο ένα μικρό διαμέρισμα στα προάστια της πόλης, ενώ οι επιχειρήσεις χώρων στάθμευσης σε περιπτώσεις όπως το Κολονάκι, χρεώνουν και 25 ευρώ για ένα τρίωρο στάθμευσης.

Advertisement
Advertisement

Η ανάγκη για λύσεις είναι επιτακτική. Η δημιουργία νέων πολυόροφων χώρων στάθμευσης, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, και η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της στάθμευσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης και των τιμών. Επιπλέον, η προώθηση της χρήσης ποδηλάτων και η βελτίωση των πεζοδρομίων θα μπορούσαν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, μειώνοντας την εξάρτηση από τα αυτοκίνητα.