Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

79χρονος: Θα οδηγώ μέχρι να πεθάνω

Ελλάδα 0:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

79χρονος: Θα οδηγώ μέχρι να πεθάνω

Mobility

79χρονος: Θα οδηγώ μέχρι να πεθάνω

Mobility

Τα περιστατικά ατυχημάτων με υπέργηρους οδηγούς αυξάνονται, προκαλώντας ανησυχία. Αποστομωτική η απάντηση οδηγού σε δημοσιογράφο…

Advertisement
Advertisement

Με όλο το σεβασμό προς τους μεγαλύτερους οδηγούς, όμως, όπως είναι φυσιολογικό η ηλικία επηρεάζει αντιληπτικές ικανότητες, ταχύτητα αντίδρασης και σωματική δύναμη, με τους ποιο ηλικιωμένους οδηγούς συχνά να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης οδικής κυκλοφορίας. Παρά το γεγονός ότι ο Κ.Ο.Κ. απαιτεί ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση της άδειας οδήγησης μετά τα 65 έτη, ορισμένοι οδηγοί συνεχίζουν να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι παρά τα προβλήματα υγείας.

Αποκαλυπτικό της κατάστασης το ρεπορτάζ του Alpha που περιέχει μεταξύ άλλων απαντήσεις ηλικιωμένων οδηγών του στυλ: «Εγώ οδηγώ καλύτερα από νέους», «Θα οδηγώ μέχρι να πεθάνω»… κλπ.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στην Ελλάδα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία οι ηλικιωμένοι οδηγοί υποχρεούνται να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τους ηλικιωμένους οδηγούς ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Αναλυτικά, οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται, για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, να περάσουν από ειδικές ιατρικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Ιατρική εξέταση από γενικό γιατρό ή παθολόγο, για να διαπιστωθεί η γενική κατάσταση της υγείας τους.
  2. Οφθαλμολογική εξέταση, για να επιβεβαιωθεί ότι η όρασή τους είναι κατάλληλη για οδήγηση.
  3. Νευρολογική ή ψυχιατρική αξιολόγηση, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Οι οδηγοί που είναι πάνω από 65 ετών πρέπει να επαναλαμβάνουν αυτές τις εξετάσεις κάθε τρία χρόνια για την ανανέωση της άδειας τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που να επιβάλλει την παράδοση του διπλώματος λόγω ηλικίας, αλλά οι ιατρικές εξετάσεις εξασφαλίζουν ότι ο οδηγός παραμένει ικανός για την οδήγηση. Αν οι εξετάσεις δείξουν προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, μπορεί να αποφασιστεί η αναστολή της άδειας οδήγησης.