Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Volkswagen ID. Buzz Cargo: Η νέα διάσταση στην επαγγελματική ηλεκτροκινητικότητα

Ελλάδα 5:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volkswagen ID. Buzz Cargo: Η νέα διάσταση στην επαγγελματική ηλεκτροκινητικότητα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Volkswagen ID. Buzz Cargo: Η νέα διάσταση στην επαγγελματική ηλεκτροκινητικότητα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Με το ID. Buzz Cargo, η Volkswagen εισάγει τη νέα γενιά επαγγελματικής ηλεκτροκινητικότητας, συνδυάζοντας  μεγάλη χωρητικότητα, ευελιξία και καινοτόμο σχεδίαση.

Advertisement
Advertisement

Τον Μάρτιο του 2022, η Volkswagen παρουσίασε τα ID. Buzz και ID. Buzz Cargo. Η μοντέρνα και τολμηρή του σχεδίαση μαγνήτισε αμέσως το βλέμμα και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, συνδυάζοντας τα παραπάνω με την ευρυχωρία, την αντοχή στο ωφέλιμο φορτίο, την απόδοση και την αυτονομία.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά που αμέσως εξετάζει ένας επαγγελματίας οδηγός ή μία επιχείρηση/ εταιρεία που θέλει να συνδυάσει χαμηλό κόστος χρήσης σε προσιτή τιμή απόκτησης, με την πρακτικότητα που προσφέρει ένα επαγγελματικό όχημα.

Πριν προλάβει να λανσαριστεί επίσημα στις αγορές, το VW ID. Buzz Cargo απέσπασε σημαντικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, αναδείχθηκε νικητής του φημισμένου «International Van Of The Year 2023», θέτοντας έτσι από νωρίς τις βάσεις για την επερχόμενη εμπορική του επιτυχία.

Advertisement
Advertisement

Συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του, το ID. Buzz Cargo έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες επιλογές ανάμεσα στις υπόλοιπες που έχει να προτείνει ο ανταγωνισμός. Και αυτό επειδή το επαγγελματικό βαν της Volkswagen διαφοροποιείται σημαντικά από όλα τα υπόλοιπα.

Όπως είναι η σχεδίασή του, όπου η καμπυλωτή «χαμογελαστή» μάσκα είναι ένα άκρως αναγνωριστικό του στοιχείο και συνδυάζεται με διάφορες διχρωμίες του αμαξώματος, μαζί με ελκυστικά διακοσμητικά στοιχεία.

Επίσης, με έναν εκπληκτικό τρόπο, οι σχεδιαστές του VW Group κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνολο που είναι ταυτόχρονα ρετρό και μοντέρνο. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μία μοναδική σχεδίαση που δεν υπάρχει περίπτωση να την μπερδέψεις με κάτι άλλο, εν αντιθέσει με τα αντίστοιχα επαγγελματικά βαν του ανταγωνισμού.

Advertisement

Προχωρώντας στην ουσία του θέματος, το ID. Buzz Cargo διαθέτει μία μπαταρία με ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 82 kWh (πραγματική 77 kWh), η οποία εξασφαλίζει 425 χιλιόμετρα αυτονομίας με μία φόρτιση.

Η μέγιστη ισχύς σε φορτιστή AC, π.χ. σε Wallbox, ανέρχεται στα 11 kW, ενώ σε DC ταχυφορτιστή η μέγιστη ισχύς φόρτισης είναι έως τα 170 kW.

Advertisement

Το ηλεκτρικό βαν της Volkswagen διαθέτει επίσης έναν καινοτόμο ηλεκτρικό κινητήρα που βρίσκεται στον πίσω άξονα και αποδίδει 204 ίππους (ή 150 kW) και 310 Nm ροπής. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 145 χλμ./ ώρα, τιμή, αρκετά υψηλή αν αναλογιστούμε την κατηγορία και τον σκοπό ενός τέτοιου οχήματος.

Απόδειξη αυτού το γεγονότος ότι η ιπποδύναμή του είναι αρκετή για τη ρυμούλκηση φορτίων που φτάνουν τα 1.000 κιλά (ο κοτσαδόρος διατίθεται προαιρετικά). Ταυτόχρονα όμως, το ID. Buzz Cargo παραμένει εξαιρετικά ευέλικτο για μετακινήσεις στον αστικό ιστό, χάρη στον μικρό κύκλο στροφής του, στα μόλις 11,09 μέτρα.

Χάρη στη σύγχρονη πλατφόρμα MEB, το ηλεκτρικό βαν προσφέρει εξαιρετικά μεγάλο χώρο φόρτωσης έως τα 3,9 κυβικά μέτρα και μεγάλο ωφέλιμο φορτίο έως τα 650 κιλά. Ταυτόχρονα, το μέγιστο μήκος φόρτωσης φτάνει έως τα 2,2 μέτρα.

Advertisement

Σημειωτέον ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν στη μεγαλύτερη έκδοση αμαξώματος που διαθέτει η Volkswagen για το επαγγελματικό της μοντέλο. Ο όγκος φόρτωσης δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση, ωστόσο το ωφέλιμο φορτίο πέφτει στα 516 κιλά στη βασική έκδοση αμαξώματος.

Καθώς μπαίνεις στην καμπίνα του ID. Buzz Cargo, συναντάς ένα ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό πακέτο και ένα ταμπλό που προορίζεται για επαγγελματική χρήση. Τα τρία καθίσματα είναι άνετα και οι χώροι υπέρ αρκετοί για την αποθήκευση εργαλείων και προσωπικών αντικειμένων ή προϊόντων τύπου καφές.

Φυσικά, η Volkswagen δεν έχει παραβλέψει τη συνδεσιμότητα μέσω smartphone, την αποθηκευτική του θήκη και φυσικά την ασύρματη φόρτιση του ή μέσω πρίζας 12 Volt.

Στο ψηφιακό και πλήρως δικτυωμένο εσωτερικό εφαρμόζονται και πολλές ακόμα καινοτομίες του VW Group, με το Digital Cockpit να είναι το βασικό χαρακτηριστικό, από όπου ο οδηγός χειρίζεται τις πάρα πολλές λειτουργίες του οχήματος.

Παρότι ο βασικός εξοπλισμός είναι πλούσιος και δε θα λείψει τίποτα από έναν επαγγελματία οδηγό ή μία επιχείρηση/ εταιρεία, ο γερμανικός όμιλος διαθέτει πληθώρα επιπλέον χαρακτηριστικών στον προαιρετικό εξοπλισμό που αφορούν στην τεχνολογία, το εσωτερικό και το αμάξωμα.

Τέλος, να πούμε ότι το αμιγώς ηλεκτρικό VW ID. Buzz Cargo διατίθεται προς παραγγελία στην ελληνική αγορά και μάλιστα με 6.000 ευρώ όφελος, με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στις 40.320 ευρώ.