Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Peugeot e-Vans: Τα επαγγελματικά βαν της ηλεκτρικής εποχής

Ελλάδα 5:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot e-Vans: Τα επαγγελματικά βαν της ηλεκτρικής εποχής

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Peugeot e-Vans: Τα επαγγελματικά βαν της ηλεκτρικής εποχής

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τα επαγγελματικά οχήματα αλλάζουν εποχή και μεγάλες εταιρείες όπως η Peugeot ακολουθούν με τον καλύτερο τρόπο τα σημεία των εξηλεκτρισμένων καιρών.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα, η Peugeot προχώρησε στην ανανέωση ολόκληρης της γκάμας των επαγγελματικών της οχημάτων. Όντας πιο οικονομικά και πιο αποδοτικά από ποτέ, τα νέα E-Partner, E-Expert και E-Boxer αποτελούν μέρος της στρατηγικής της εταιρείας, για τον πλήρη εξηλεκτρισμό όλων της των μοντέλων.

Ως ένας από τους βασικότερους «παίκτες» στην αγορά των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, η Peugeot είναι από εκείνες τις εταιρείες που δείχνουν το δρόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανανέωση των E-Partner, E-Expert και E-Boxer αποτελούσε για την εταιρεία επιτακτική ανάγκη.

Με την ηλεκτροκίνηση να δείχνει όλο και περισσότερο ότι θα αποτελέσει την επιλογή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μελλοντικά, το newsauto παρουσιάσει την ανανεωμένη γκάμα επαγγελματικών βαν της Peugeot.

Peugeot E-Partner

Advertisement
Advertisement

Ξεκινώντας με το μικρότερο επαγγελματικό βαν της γκάμας, το E-Partner συνδυάζει ευελιξία, ευκολία στάθμευσης και μεγάλη χωρητικότητα φορτίου. Ταυτόχρονα, είναι αθόρυβο και κομψό και μπορεί να λειτουργεί υπό δύσκολες εργασιακές συνθήκες (π.χ. καύσωνας μέρα μεσημέρι) σε ώρες κοινής ησυχίας, χωρίς να ενοχλεί κανέναν.

Η σχεδίασή του είναι μοντέρνα, σε σημείο που είναι ελκυστικό στο μάτι, παρόλο που μιλάμε για μία κατηγορία αυτοκινήτου που δε φημίζεται για την αισθητική της.

Το ευπαρουσίαστο εξωτερικό συνδυάζεται με ένα μίνιμαλ σε σχεδίαση, αλλά ποιοτικό εσωτερικό το οποίο έρχεται με το αναβαθμισμένο Peugeot i-Cockpit, με ένα πλήρες σύστημα δικτυωμένων υπηρεσιών, με κορυφαία όλων την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT.

Advertisement

Ο χώρος φόρτωσης που είναι και εκείνος που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα τους επαγγελματίες, είναι εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμος και διαμορφώσιμος.

Το Peugeot E-Partner διατίθεται σε δύο μήκη αμαξώματος (4,40 και 4,75 μέτρα), με το ωφέλιμο φορτίο να φτάνει έως 780 κιλά και η ικανότητα ρυμούλκησης έως 750 κιλά. Την ίδια ώρα, ο μέγιστος όγκος φόρτωσης είναι στα 4,4 κυβικά μέτρα.

Advertisement

Τέλος, ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά η μπαταρία με χωρητικότητα 50 kWh βρίσκεται στο δάπεδο, χωρίς να επηρεάζει τον όγκο φόρτωσης του οχήματος και τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 136 ίππους (100 kW) και 260 Nm ροπής.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το νέο E-Partner εξασφαλίζει -βάσει πρότυπου WLTP- 330 χιλιόμετρα αυτονομίας, ενώ βάσει της Peugeot, η μπαταρία του μπορεί σε ταχυφορτιστή να φτάσει το 80% της ενεργειακής της χωρητικότητας σε 30 λεπτά.

Το νέο Peugeot E-Partner διατίθεται σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και δύο διαστάσεις αμαξώματος και η τιμή του ξεκινάει από τις 47.000 ευρώ.

Peugeot E-Expert

Advertisement

Στη μέση της γκάμας ηλεκτρικών επαγγελματικών βαν της Peugeot βρίσκουμε το E-Expert. Ο σχεδιασμός του είναι ακόμα πιο επιβλητικός στην ανανεωμένη του εκδοχή με αιχμηρές γραμμές στη μάσκα και διακριτικά «νεύρα» στο προφίλ και πίσω.

Στην καμπίνα του ηλεκτρικού βαν το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο από το μικρότερο E-Partner, με τη θέση οδήγησης να είναι σαφώς ψηλότερη, ενώ ο επαγγελματίας οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την ανάκτηση της ενέργειας μέσω των paddles του τιμονιού.

Φυσικά, και εδώ διατίθεται το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, με το i-Cockpit να αναγνωρίζει τη φυσική ροή του λόγου, προσφέροντας μία διαδραστική εμπειρία ανάμεσα σε οδηγό και αυτοκίνητο.

Από το πακέτο δεν λείπει βέβαια η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα σε Apple CarPlay και Android Auto, αλλά και με τα Connect ONE και Connect PLUS της Peugeot.

Προχωρώντας στην ουσία του μεσαίου επαγγελματικού βαν, το E-Expert διαθέτει ωφέλιμο όγκο φόρτωσης από 4,6 έως 6,6 κ.μ. την ώρα που το ωφέλιμο φορτίο είναι στα 926 κιλά και η ικανότητα ρυμούλκησης στους 2,5 τόνους. Με το υψός να περιορίζεται στα 1,90 μέτρα, το ηλεκτρικό βαν περνάει από κάθε χώρο στάθμευσης.

Αναφορικά με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, οι μπαταρίες του είναι είτε 50 είτε 75 kWh αναλόγως την έκδοση και η μέγιστη αυτονομία τους φτάνει τα 350 χιλιόμετρα, βάσει WLTP κύκλου.

Η ιπποδύναμη δεν αλλάζει συγκριτικά με το μικρότερο της γκάμας, καθώς παραμένει στους 136 ίππους (100 kW) και 260 Nm ροπής.

Τέλος, η διάρκεια φόρτισης της μπαταρίας -εάν είναι άδεια- μέχρι το 80% έχει μετρηθεί μεταξύ 30 και 45 λεπτών, αναλόγως πάντα την έκδοση.

Το νέο Peugeot E-Expert έρχεται σε τρεις εξοπλιστικές εκδόσεις και δύο διαστάσεις αμαξώματος, ενώ στην πιο προσιτή του εκδοχή ξεκινάει από τις 56.500 ευρώ.

Peugeot E-Boxer

Το μεγαλύτερο επαγγελματικό βαν της γκάμας της Peugeot προσφέρει σαφώς τα περισσότερα σε χώρους, αλλά και σε νούμερα, με τα ανάλογα μειονεκτήματα.

Καταρχάς, δέχεται τις μεγαλύτερες και πιο εκτενείς διασκευές και προσαρμογές, πάντα με βάση την προτίμηση και τις ανάγκες του πελάτη.

Βάση αυτής της ευελιξίας είναι το μεγάλο αμάξωμά του που σε μήκος ξεκινάει από τα 5,41 μέτρα και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6,36, πάντα κατά επιλογή του αγοραστή.

Το επανασχεδιασμένο εσωτερικό του νέου E-Boxer διευκολύνει πολύ οποιονδήποτε επαγγελματία, αφού οι χώροι επιτρέπουν μεγάλες κινήσεις και μικρές ενέργειες, όπως για παράδειγμα το να διαγράψεις μία διεύθυνση από τη λίστα σου.

Το σύστημα του infotainment είναι ολοκληρωμένο με πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας, λειτουργία φωνητικών εντολών και αναγνώριση φυσικής ομιλίας. Επίσης, η 3D δικτυωμένη πλοήγηση της TOM TOM είναι ταχύτατη και εύχρηστη, ενώ στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει και ασύρματη θέση φόρτισης smartphone.

Η ευρυχωρία είναι το τελευταίο που θα απασχολήσει τον χρήστη του νέου E-Boxer. Ο μέγιστος χώρος φόρτωσης (στην μεγαλύτερη έκδοση αμαξώματος) είναι στα 17 κ.μ. (ξεκινάει από 8 κ.μ.) με το ωφέλιμο φορτίο να φτάνει μέχρι και τον 1,5 τόνο.

Αναφορικά με την αυτονομία, πρόκειται για την κορυφαία στην γκάμα επαγγελματικών ηλεκτρικών της Peugeot, με το μεγάλο βαν να φτάνει τα 420 χιλιόμετρα στη μεγαλύτερή του έκδοση (4 τόνοι), την ώρα που το αμάξωμα με βάρος 3,5 τόνους είναι στα 370 χιλιόμετρα.

Το αμιγώς ηλεκτρικό E-Boxer έχει μέγιστη ισχύ 270 ίππους και 400 Nm ροπής, γεγονός που το τοποθετεί στην κορυφή της γκάμας και ως προς αυτόν τον τομέα.

Με τη μπαταρία του των 110 kWh και τον ενσωματωμένο φορτιστή των 110 kW ο χρόνος φόρτισης για το 80% της μπαταρίας φτάνει τις 8 ώρες και 53 λεπτά.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης και όλες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας που αναφέρθηκαν στα E-Partner και E-Expert, με μικρές εξαιρέσεις.

Για το νέο E-Boxer, η Peugeot έχει θέσει την τιμή εκκίνησης στις 70.000 ευρώ.