Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Dacia Spring: Ευελιξία και ευρυχωρία σε εξαιρετική τιμή

Ελλάδα 20:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Dacia Spring: Ευελιξία και ευρυχωρία σε εξαιρετική τιμή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Dacia Spring: Ευελιξία και ευρυχωρία σε εξαιρετική τιμή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η Dacia μπήκε στην ηλεκτροκίνηση διατηρώντας το μεγάλο πλεονέκτημά της, αυτό της πολύ καλής σχέσης τιμής-απόδοσης.

Advertisement
Advertisement

Πριν προλάβει καλά-καλά να βγει στην αγορά, το Dacia Spring έγινε δημοφιλές. Διότι απλοποιεί την ηλεκτροκίνηση που μερικοί ακόμα φοβούνται, προσφέροντας άμεσα και απλόχερα την πιο οικονομική καθημερινή μετακίνηση που μπορεί κάποιος να έχει.

Το κόμπακτ αμάξωμα ξεχωρίζει με τις μυώδεις του γραμμές, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει ένα ευέλικτο μικρό SUV.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη απόσταση του δαπέδου από το έδαφος επιτρέπει τις διελεύσεις πάνω από μικρά εμπόδια του δρόμου.

Advertisement
Advertisement

Όχι μόνο αυτό, αλλά και οι διαστάσεις του με 3,73 μέτρα μήκος, 1,77 μέτρα πλάτος και 1,51 μέτρα ύψος αποδεικνύουν περίτρανα ότι έχουμε ένα κόμπακτ SUV που κινείται με ιδιαίτερη ευκολία και άνεση μέσα στην πόλη.

Επιστρέφοντας στη σχεδίαση, το Dacia Spring αναδεικνύει τη νέα σχεδιαστική λογική της μάρκας, με το μυώδες καπό και τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα να ξεχωρίζουν.

Παρόμοια, η μάσκα είναι σύγχρονη και υποστηρίζεται οπτικά από τον φαρδύ προφυλακτήρα. Η δυναμική δεν αλλάζει στο πίσω μέρος που έχει έντονες γραμμές, προστατευτική ποδιά και «φουσκωμένα» φτερά.

Advertisement

Τέλος, οι μπάρες οροφής και οι τροχοί τύπου Flexwheel συμπληρώνουν ιδανικά την αναβαθμισμένη εμφάνιση του Spring.

Μπαίνοντας στο ηλεκτρικό μοντέλο της Dacia αμέσως εκτιμάς την έξυπνη χωροταξία, ενώ ο οδηγός θα βρει σχετικά εύκολα τη θέση που τον βολεύει, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως με πολύ μικρές κινήσεις έχει πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια.

Advertisement

Παρόμοια, ο περιστροφικός επιλογέας ταχυτήτων είναι ό,τι πιο πρακτικό υπάρχει, ενώ καλός είναι και ο βασικός εξοπλισμός.

Ενδεικτικά, το Dacia Spring έρχεται με ηλεκτρική υποβοήθηση τιμονιού, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες, air condition και τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, όλα στον βασικό εξοπλισμό.

Αναφορικά με το infotainment, έχουμε μία οθόνη 7 ιντσών με ένα εύχρηστο μενού και πλοηγό Media Nav, καθώς και ψηφιακό ραδιόφωνο DAB.

Advertisement

Επίσης, υπάρχει κάμερα οπισθοπορείας, συνδυαστικά με αισθητήρες που αποβάλλουν παντελώς το άγχος ακόμα και για τους πιο άπειρους οδηγούς.

Η συνδεσιμότητα είναι απρόσκοπτη, όπως μας έχει συνηθίσει η Dacia, με τα Android Auto και Apple CarPlay να διατίθενται.

Το Spring, διαθέτει ένα ευρύχωρο εσωτερικό χάρη στο μεταξόνιό του των 2.423 χιλιοστών, με αποτέλεσμα τέσσερις ενήλικες να μετακινηθούν αρκετά άνετα μέα στην πόλη, έχοντας και αρκετό αέρα για τα πόδια τους.

Για τα μικροαντικείμενα, οι χώροι της καμπίνας είναι ικανοποιητικοί μιας και φτάνουν τα 23,1 λίτρα, την ώρα που το πορτμπαγκάζ είναι στα 290 λίτρα.

Προχωρώντας στην ουσία, ο ηλεκτροκινητήρας του Dacia Spring με την τεχνογνωσία του Renault Group αποδίδει 65 ίππους και τροφοδοτείται από μία μπαταρία 27,4 kWh.

Η άμεση επιτάχυνση του ηλεκτρικού μοτέρ βοηθά στην κίνηση μέδσα στην πόλη. Εδώ συμβάλλει και το ότι η μπαταρία είναι μικρή, γεγονός που κρατά το βάρος του Spring ελάχιστα πάνω από τον έναν τόνο (1.050 κιλά). Ωστόσο, η οδήγηση μαζί του είναι τόσο οικονομική που η κατανάλωση δε θα ξεπεράσει ποτέ τις 14,5 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ με οικονομική οδήγηση εντός του αστικού ιστού θα δείτε ακόμα και την ασυναγώνιστη τιμή 10,4 kWh ανά 100 χιλιόμετρα.

Με τόσο χαμηλή κατανάλωση, το ηλεκτρικό Dacia εξασφαλίζει έως 310 χιλιόμετρα αυτονομίας εντός πόλης, ενώ σε μεικτές συνθήκες αυτή φτάνει τα 220 χιλιόμετρα.

Αναφορικά με τη φόρτιση, μπορείτε να συνδέσετε το Spring (η θύρα φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα) σε συμβατική οικιακή παροχή και μέσα σε περίπου 13,5 ώρες να έχει γεμίσει τη μπαταρία από το 0 στο 100%.

Εκτός σπιτιού και σε ταχυφορτιστή (DC) το μικρό SUV της Dacia μπορεί να ανακτήσει έως και το 80% της ενεργειακής του χωρητικότητας σε λιγότερο από μία ώρα.

Το καλύτερο από όλα με τη φόρτιση, είναι η εφαρμογή My Dacia, μέσω της οποίας μπορείτε να ελέγξετε τη διαδικασία φόρτισης, ενεργοποιώντας ή διακόπτοντάς τη. Έτσι, φορτίζετε έξυπνα στις ώρες με το πιο φθηνό ρεύμα.

Η καλύτερη ώρα για να επιλέξει κανείς όλο αυτό το πλούσιο πακέτο είναι τώρα που με το τελευταίο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», το Dacia Spring συνεχίζει να έχει την καλύτερη και πιο δελεαστική τιμή ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε όλη την ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση Dacia Spring Electric 65 Extreme DCR ξεκινάει από τις 17.950 ευρώ, συνυπολογίζοντας πάντα την κρατική επιδότηση.

Παράλληλα, το ηλεκτρικό SUV πλαισιώνεται από 8ετή εγγύηση (ή 120.000 χιλιόμετρα) για τη μπαταρία, 5ετή εργοστασιακή εγγύηση (ή 100.000 χιλιόμετρα) και 3ετή δωρεάν οδική βοήθεια.