Live Κίνηση
Περισσότερα
ACROPOLIS 2024

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Ο Νεβίλ κατακτά το «Ράλλυ των Θεών»!

Ελλάδα 16:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Ο Νεβίλ κατακτά το «Ράλλυ των Θεών»!

ACROPOLIS 2024

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Ο Νεβίλ κατακτά το «Ράλλυ των Θεών»!

ACROPOLIS 2024

Ήταν ένας επίπονος και δραματικός μαραθώνιος. Αλλά ο Τιερί Νεβίλ κατάφερε στο τέλος να τον κατακτήσει, παίρνοντας μία κρίσιμη νίκη για το πρωτάθλημα. Καταστροφή στο τέλος για Οζιέ!

Advertisement
Advertisement

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας μπορεί να είδε χθες την τύχη να του χαμογελά. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το ότι ο Τιερί ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί την εύνοια των Θεών του Ακρόπολις!

Εξάλλου στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η τύχη ήταν ανέκαθεν ένας καθοριστικός για τον τελικό νικητή παράγοντας. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τον πιο σκληρό αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλλυ. Αυτή η τραχιά φύση του Ακρόπολις, όμως, είναι που κάνει τη νίκη σε αυτό πιο γλυκιά από ότι στους περισσότερους αγώνες.

Ο Νεβίλ στην 13η πλήρη του χρονιά στο σπορ, γνωρίζει πλέον πολύ καλά να επιλέγει τις μάχες του σωστά. Όπως κάνει σε όλη τη φετινή χρονιά, έτσι και στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024, ο Βέλγος οδήγησε ταχύτατα αλλά και με σωστή στρατηγική.

Advertisement
Advertisement

Τα τρελά ρίσκα του παρελθόντος που οδηγούσαν συχνά-πυκνά τον Βέλγο σε αψυχολόγητες εξόδους, δεν υπάρχουν πια. Ο Τιερί είναι στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του. Στην Ελλάδα η προσέγγισή του ήταν η σωστή. Και οι Θεοί του Ακρόπολις τον αντάμειψαν. Αυτή ήταν η 21η νίκη της καριέρας του Βέλγου και 2η του στα ελληνικά χώματα.

Η Power Stage

Φυσικά αυτό που ξεχώρισε στην Power Stage ήταν το τουμπάρισμα του Σεμπ Οζιέ. Ο οκτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής είχε ξεκάθαρα καλύτερο ρυθμό από τους ανταγωνιστές του. Ωστόσο με το λάθος του αυτό όλη η σκληρή δουλειά του από την Πέμπτη πήγε στράφι! Έτσι η Hyundai σημείωσε όπως και το 2022 το 1-2-3 στην Ελλάδα! Με την διαφορά ότι φέτος ο Σόρντο ήταν δεύτερος ενώ ο Τάνακ τρίτος.

Κατά συνέπεια ο Νεβίλ δεν πίεσε ιδιαίτερα στο τέλος και σημείωσε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο στην Power Stage. Ταχύτερος σε αυτήν ήταν ο Φουρμό με τους Τάνακ και Έβανς πίσω του. Πέμπτος ταχύτερος ο Κατσούτα.

Advertisement

Τελικά οι Οζιέ/Λαντέ κατάφεραν να γυρίσουν το Yaris τους και να το… σύρουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού Αυτό σημαίνει ότι θα κρατήσουν τους βαθμούς που εξασφάλισαν εχθές. Χάνουν, όμως, τους βαθμούς από την Super Sunday. Σε αυτήν, η τελική σειρά είναι: Τάνακ, Φουρμό, Έβανς, Νεβίλ, Κατσούτα, Σόρντο και Βίρβες.

WRC2 και Junior WRC

Συγκλονιστική ήταν η εξέλιξη στην κατηγορία WRC2. Ο Πάγιαρι ξεκινούσε το Ελευθεροχώρι 2 έχοντας διαφορά 28,5 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Βίρβες. Ωστόσο ένα κλατάρισμα στο 5ο χιλιόμετρο της διαδρομής έφερε τον Φιλανδό σε πολύ δύσκολη θέση.

Advertisement

Ο Βίρβες είχε ήδη κάνει μία καταπληκτική προσπάθεια και ο Σάμι τα έδωσε όλα, για να κρατήσει την πρωτοπορία. Στο τέλος ήταν αργότερος του Εσθονού κατά… 28,5 δευτερόλεπτα! Αυτό σήμαινε ότι στα 300+ χιλιόμετρα ειδικών του Ακρόπολις οι δύο οδηγοί σημείωσαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο!

Στο τέλος, όμως, η νίκη πήγε στον Πάγιαρι καθώς στην ισοπαλία μετράει το ποιος ήταν ταχύτερος στην πρώτη ειδική. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική νίκη για τον Πάγιαρι ο οποίος μείωσε στους 3 βαθμούς την διαφορά του από τον Σόλμπεργκ στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στον Βίρβες. Ο Εσθονός κατάφερε να έρθει στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 μόνο χάρη σε δωρεές των συμπατριωτών του. Και ο Ρόμπερτ τους δικαίωσε με μία εξαιρετική εμφάνιση. Τρίτος ήταν ο Γιοάν Ροσέλ.

Advertisement

Στο Junior WRC, ο Νόρμπερτ Μάιορ και η αδερφή του, Φραντσέσκα κατέκτησαν την πρώτη νίκη της καριέρας τους στην κατηγορία, κυριαρχώντας σε όλον τον αγώνα. Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 ήταν ο τελευταίος αγώνας της σεζόν. Και ο δεύτερος στην Ελλάδα, Ρόμετ Γιούργκενσον κατέκτησε το πρωτάθλημα. Πίσω από τον Εσθονό τερμάτισε ο Τομ Ρενσονέ, έπειτα από το ατύχημα του Μποροντίν στην προηγούμενη ειδική.

Βαθμολογία

Έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις και της τελευταίας ημέρας του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 η βαθμολογική συγκομιδή για το πρωτάθλημα οδηγών έχει ως εξής: Νεβίλ 24 βαθμοί, Τάνακ 21, Οζιέ και Σορντο από 15, Φουρμό 11, Έβανς 8 και Κατσούτα 4.

Αυτό σημαίνει ότι στο πρωτάθλημα οδηγών ο Νεβίλ προηγείται με 192 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση έχει περάσει ο Τάνακ με 158 ενώ τρίτος είναι ο Οζιέ με 154. Στους κατασκευαστές η Hyundai αύξησε το προβάδισμά της από την Toyota και προπορεύεται για 44 βαθμούς. Απομένουν τρεις αγώνες για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.