Live Κίνηση
Περισσότερα
ACROPOLIS 2024

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Δραματικό ως το τέλος (+video)

Ελλάδα 11:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Δραματικό ως το τέλος (+video)

ACROPOLIS 2024

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Δραματικό ως το τέλος (+video)

ACROPOLIS 2024

Η 68η έκδοση του εθνικού μας αγώνα επεφύλασσε πολλές συγκινήσεις από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο της χιλιόμετρο. Ποιες ήταν οι καθοριστικές στιγμές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024;

Advertisement
Advertisement

Το «Ράλλυ των Θεών» είναι… διαβόητο όχι μόνο για τις τεχνικές και απαιτητικές ειδικές διαδρομές του αλλά και για την σκληρή του φύση. Είναι ένας αγώνας στον οποίον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα παρά μόνο αφού ολοκληρωθεί και η τελευταία ειδική.

Στη σύγχρονη «υπερταχεία» εποχή του WRC, μόνο το Ακρόπολις και το Σαφάρι κρατούν ακόμη κάτι από το παρελθόν. Εκείνη την αρχέγονη αίσθηση της περιπέτειας και των συνεχών ανατροπών. Ο εθνικός μας αγώνας ήταν, είναι και θα είναι πρωτίστως ένας αγώνας αντοχής.

Έτσι και ο φετινός αγώνας της Ελλάδας στο WRC δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το 68ο Ακρόπολις ήταν δραματικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Και τα τελικά του αποτελέσματα υπήρξαν καθοριστικά για όλες τις κατηγορίες. Ας δούμε, λοιπόν, τις πιο δραματικές στιγμές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024.

Εκτός τίτλου ο Έβανς

Advertisement
Advertisement

Από την πρώτη ειδική το Ακρόπολις έδειξε στον Έλφιν Έβανς το σκληρό του πρόσωπο. Αρχικά ένα κλατάρισμα και έπειτα πρόβλημα με το turbo του Yaris έθεσαν τον Ουαλλό εκτός διεκδίκησης της νίκης.

Και όχι μόνο. Ο Έβανς έπειτα και από το τουμπάρισμά του το Σάββατο έμεινε στην ουσία εκτός διεκδίκησης τίτλου.

Το διπλό κλατάρισμα του Τάνακ

Για τον Εσθονό το φετινό Ακρόπολις ήταν κρίσιμο. Όντας πίσω από τους Νεβίλ και Οζιέ στη βαθμολογία, ο Οτ χρειαζόταν επειγόντως ένα καλό αποτέλεσμα. Όταν την Παρασκευή πέρασε στην πρωτοπορία μετά την Δάφνη 2.

Advertisement

Ο Τάνακ θα ξεκινούσε την τρίτη ημέρα επικεφαλής. Αλλά όχι για πολύ. Τα δύο κλαταρίσματά του στο Ρεγκίνι τον έριξαν πολύ πίσω χρονικά από την μάχη για την κορυφή. Εν τέλει ο Τάνακ κατάφερε να μαζέψει αρκετούς βαθμούς. Ωστόσο δεν μείωσε την διαφορά του από τον Νεβίλ στο πρωτάθλημα.

Επικεφαλής για… λίγο

Τέσσερις οδηγοί πήραν την πρωτοπορία του αγώνα σε διαφορετικά χρονικά σημεία του. Ένας εξ αυτών ήταν και ο αειθαλής Ντάνι Σόρντο. Ο Ισπανός πήρε την πρωτοπορία μετά από το Ρεγκίνι.

Advertisement

Αλλά όχι για πολύ. Στην επόμενη ειδική ο Ντάνι είχε και εκείνος το δικό του δράμα με το πίσω δεξιά ελαστικό να αποκολλάται. Κάπου εκεί χάθηκε η νίκη για τον Σόρντο ο οποίος, όμως, δεν το έβαλε κάτω και τερμάτισε δεύτερος τελικά.

Το κρίσιμο λάθος Οζιέ

Η αλήθεια είναι ότι ο Σεμπαστιάν Οζιέ ήταν ο ταχύτερος οδηγός στο φετινό Ακρόπολις. Αυτό μαρτυρούν και οι 8 κερδισμένες ειδικές του. Ωστόσο η υπεροχή του αυτή δεν μεταφράστηκε σε νίκη. Την Παρασκευή ήταν το turbo του Yaris που τον έκανε να χάσει χρόνο.

Μπήκε αποφασισμένος το Σάββατο να ανατρέψει την εικόνα. Ο ρυθμός του καταιγιστικός ενώ παράλληλα έπαιζε mindgames με τον Νεβίλ προσπαθώντας να τον ωθήσει στο λάθος. Τελικά, όμως, ήταν ο ίδιος ο Οζιέ που θα έκανε λάθος στην Power Stage.

Advertisement

Ευτυχώς για εκείνον κατάφερε να τερματίσει έπειτα από υπερπροσπάθεια. Ωστόσο ο Σεμπ θα είναι σίγουρα απογοητευμένος από την τελική έκβαση ενός αγώνα τον οποίον θεωρούσε «δικό του».

Στο ίδιο δέκατο

Ένα από τα highlights του αγώνα ήταν ο τερματισμός στην κατηγορία WRC2. Ο Πάγιαρι είχε μία σχετικά άνετη πρωτοπορία από τον Βίρβες πριν την Power Stage. Ωστόσο σε αυτήν, το Toyota του Φιλανδού υπέστη κλατάρισμα στο εμπρός αριστερά ελαστικό.

Ο Σάμι οδήγησε χωρίς αύριο ώστε να καλύψει το πρόβλημα. Στο τέλος σημείωσε τον ίδιο ακριβώς συνολικό χρόνο με τον Βίρβες ο οποίος έκανε επίσης μεγάλο αγώνα! Η νίκη πήγε στον Πάγιαρι επειδή ήταν ο ταχύτερος από τους δύο στην πρώτη ειδική.

Οι κερδισμένοι

Ασφαλώς οι Νεβίλ και Hyundai ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024. Ο Βέλγος πέτυχε την δεύτερη νίκη του στα ελληνικά χώματα η οποία ενδεχομένως να αποδειχτεί και καθοριστική για το φετινό πρωτάθλημα.

Ο Τιερί διαφορά 32 βαθμών από τον Τάνακ και εάν συνεχίσει να οδηγεί μυαλωμένα μέχρι τέλους, δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη η Hyundai θριάμβευσε με το 1-2-3 της στο φετινό Ακρόπολις. Στους κατασκευαστές είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για πρωτάθλημα. Ωστόσο η κορεατική εταιρία έχει ένα καλό προβάδισμα.

Οι Έλληνες

Όπως συμβαίνει σε κάθε Ράλλυ Ακρόπολις, έτσι και στο φετινό το ελληνικό χρώμα ήταν έντονο. Μπορεί η πρώτη ημέρα να μην ήταν ιδιαίτερα θετική για τους Έλληνες με το ατύχημα του Λάμπρου Αθανασούλα. Ωστόσο στη συνέχεια πολλά ελληνικά πληρώματα ξεχώρισαν.

Ασφαλώς εκείνο που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν το πλήρωμα των Ρουστέμη/Μπακλώρη που τερμάτισε στην 12η θέση της γενικής κατάταξης με Skoda Fabia RS Rally 2. Αναμφίβολα ένα μεγάλο αποτέλεσμα για το ελληνικό πλήρωμα. Ο συμπαθέστατος Ιορδάνης Σερδερίδης ήταν 14ος με Puma Rally 1 Hybrid.

Επόμενο ελληνικό πλήρωμα στην γενική κατάταξη είναι εκείνο των Χαλκιά/Κομνού στην 28η θέση. Οι Χατζημάρκου/Τσαούσογλου τερμάτισαν 32οι μπροστά από τους Παυλίδη/Χάριμαν. Στην 35η θέση συναντούμε το πλήρωμα των πατέρα και υιού Στεφανή με τους Θεοχαρόπουλο/Κοτσιαλή και Καρανικόλα/Κακαβά να ακολουθούν.

Οι Βασιλάκης/Κράβζικ (39οι), Λευκαδίτης/Ακράτος (40οι), Καλαμαράς/Λαμπράκης (41οι) και Πλάγος/Κουζιώνης (51οι) ήταν τα υπόλοιπα ελληνικά πληρώματα που τερμάτισαν. Επίσης τερμάτισαν και τα ελληνοκυπριακά πληρώματα των Παρέλλη/Παπανδρέου (49οι) και Παπαγεωργίου Κούγια (52οι).

Και του χρόνου!

Η τελική κατάταξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024