Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρευνα: Τι πρέπει να προσέχουμε στα λάδια; (+video)

Ελλάδα 16:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρευνα: Τι πρέπει να προσέχουμε στα λάδια; (+video)

ΝΕΑ

Έρευνα: Τι πρέπει να προσέχουμε στα λάδια; (+video)

ΝΕΑ

Όταν φθάνει η ώρα της αλλαγής των λαδιών η απόφαση για μία πιο ακριβή επιλογή έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα.

Advertisement
Advertisement

Εάν συζητάτε μεταξύ φθηνού και premium λιπαντικού κινητήρα για το αυτοκίνητό σας, πρόσφατες δοκιμές από το κανάλι Project Farm στο YouTube δείχνουν ότι ενώ τα οικονομικά λιπαντικά είναι επαρκή, η επένδυση σε λιπαντικά υψηλότερης ποιότητας είναι καλύτερη για τη μακροπρόθεσμη υγεία του κινητήρα.

Το κανάλι δοκίμασε έξι διαφορετικά λιπαντικά κινητήρα, που κυμαίνονταν από 10 έως 50 ευρώ ανά συσκευασία αξιολογώντας τις επιδόσεις τους σε διάφορα πειράματα, όπως το ιξώδες, η αντοχή στη ζέστη και το κρύο και η φθορά από δοκιμές τριβής.

Επιπλέον, κάθε δείγμα λαδιού αναλύθηκε σε εργαστήριο για την παρουσία πρόσθετων καθαρισμού και κατά της φθοράς.

Advertisement
Advertisement

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όλα τα λάδια παρείχαν ικανοποιητική λίπανση, καθώς πληρούν τα πρότυπα ποιότητας της SAE.

Ωστόσο, η απόδοση διέφερε σημαντικά σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και στους τύπους και τις ποσότητες των πρόσθετων που υπήρχαν.

Οι μεγαλύτερες διαφορές προέκυψαν στην περιεκτικότητα σε πρόσθετα. Τα λιπαντικά υψηλής ποιότητας περιέχουν περισσότερα υλικά καθαρισμού του κινητήρα, όπως βόριο και ασβέστιο, και υλικά κατά της φθοράς, όπως φώσφορο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του κινητήρα με την πάροδο του χρόνου.

Advertisement

Αντίθετα, τα φθηνότερα λιπαντικά που δοκιμάστηκαν είχαν και τα λιγότερα πρόσθετα.

Συνοψίζοντας, ενώ το φτηνό λιπαντικό κινητήρα μπορεί να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες, η δαπάνη περισσότερων χρημάτων για λιπαντικά υψηλής ποιότητας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τη μακροζωία και την απόδοση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας.

Advertisement