Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Γερμανία αντιδρά στους επιπλέον δασμούς στα κινέζικα

Ελλάδα 6:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Γερμανία αντιδρά στους επιπλέον δασμούς στα κινέζικα

ΝΕΑ

Η Γερμανία αντιδρά στους επιπλέον δασμούς στα κινέζικα

ΝΕΑ

Η απόφαση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για την επιβολή επιπλέον δασμών στα ηλεκτρικά που κατασκευάζονται στην Κίνα προκαλεί ήδη δυσφορία και αντιδράσεις.

Advertisement
Advertisement

Από την πρώτη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφησε την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή επιπλέον δασμών στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν τον προβληματισμό τους.

Όπως είναι γνωστό, στην προμετωπίδα των αντιδράσεων βρέθηκαν οι γερμανικές εταιρείες και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της χώρας που προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για να μην υπάρξουν αντίποινα από την κινεζική πλευρά.

Όπως ξέρουμε, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα τόσο σε ό,τι αφορά στην παραγωγή των αυτοκινήτων τους και τις ετήσιες πωλήσεις τους, οι οποίες φτάνουν περίπου των 1/3 των συνολικών.

Advertisement
Advertisement

Μετά την πρώτη προσωρινή εφαρμογή των πρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά μοντέλα που κατασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο (μεταξύ των οποίων και τα ευρωπαϊκά), η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ότι στις 15 Ιουλίου (τρέχοντος έτους) θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνιμα από τον προσεχή Νοέμβριο (τρέχοντος έτους) και έπειτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα απέχει από την ψηφοφορία.

Όπως είπε, ο λόγος που θα το πράξει είναι ότι προς το παρόν συνεχίζονται οι έρευνες της Ε.Ε. για την πολιτική επιδοτήσεων που εφαρμόζει το καθεστώς της Κίνας στις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες παραγωγής μπαταριών, όπως και λόγω του ότι εξακολουθούν να γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Γερμανών με τους Κινέζους.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμμετοχή σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη της. Κατά συνέπεια, όποια δεν επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να το πράξουν. Πάντως, η Κομισιόν μπορεί να θέσει σε ισχύ την επιβολή επιπλέον δασμών των έστω και εάν δεν παραβρεθούν κάποια μέλη της Ε.Ε.

Η τελική ψηφοφορία περί της οριστικής εφαρμογής αυτών ή όχι πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του 2024. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, θα μπορούσε να απορριφθεί εάν αντιταχθεί σε αυτή η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisement

Σύμφωνα με το καταστατικό, ως ειδική πλειοψηφία ορίζεται η σύμπραξη τουλάχιστον 15 κρατών μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού αυτής.