Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το newsauto στο Goodwood: Η σούπερ εξωτική RB17 είναι τo «κύκνειο άσμα» του Νιούι

Ελλάδα 9:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το newsauto στο Goodwood: Η σούπερ εξωτική RB17 είναι τo «κύκνειο άσμα» του Νιούι

ΝΕΑ

Το newsauto στο Goodwood: Η σούπερ εξωτική RB17 είναι τo «κύκνειο άσμα» του Νιούι

ΝΕΑ

H Red Bull παρουσίασε ένα υπεραυτοκίνητο πίστας, που ρίχνει το γάντι σε μονοθέσια της Formula 1.

Advertisement
Advertisement

H Red Bull RB17 είναι ένα συγκλονιστικό υπεραυτοκίνητο μόνο για πίστα, που μπορεί να κάνει γύρους πιο γρήγορα από ένα μονοθέσιο της Formula 1, σύμφωνα με τον δημιουργό του, Άντριαν Νιούι.

Αυτομάτως, λοιπόν, έχουμε τη σύνδεση του αγωνιστικού hypercar, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, με τον κόσμο της F1. Η RB17 με κινητήρα V10 και 1.200 ίππους, είναι το «κύκνειο άσμα» του θρύλου της σχεδίασης στη Red Bull πριν από την αποχώρησή του από το συγκρότημα. Θα παραχθεί μια περιορισμένη σειρά 50 τέτοιων αυτοκινήτων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Νιούι ξεκίνησε το έργο το 2021, ενώ ανέπτυξε το μονοθέσιο της F1 που οδήγησε τον Μαξ Φερστάπεν στον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και επίσης ενώ ερευνούσε τους νέους τότε κανονισμούς, που τέθηκαν σε ισχύ την επόμενη χρονιά.

Advertisement
Advertisement

Η RB17 είναι ο διάδοχος της Aston Martin Valkyrie, του πρώτου αυτοκινήτου παραγωγής, που ο Νιούι συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στη μηχανική κατά τη διάρκεια μιας -πλέον ανενεργής- συνεργασίας μεταξύ της Aston Martin και της Red Bull. Ωστόσο, ενώ ξ Valkyrie σχεδιάστηκε για να είναι νόμιμη στο δρόμο, η RB17 είναι μια καθαρή μηχανή πίστας, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα περίπου 120 μηχανικών της Red Bull Advanced Technologies.

Η προδιαγραφή της μοιάζει σχεδόν με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νιούι και περιλαμβάνει ενεργή αεροδυναμική και συστήματα ανάρτησης που έχει πρωτοπορήσει στην F1.

Ο V10 των 1.000 ίππων ανεβάζει στροφές μέχρι τις 15.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας είναι συνδεδεμένος με ένα κιβώτιο ανθρακονημάτων σχεδίασης της Red Bull που σχετίζεται με αυτό που χρησιμοποιείται στο μονοθέσιό της F1 και ενσωματώνει έναν ηλεκτροκινητήρα 200 ίππων.

Advertisement

Αυτό όχι μόνο παρέχει υποβοήθηση απόδοσης, αλλά λειτουργεί επίσης ως κινητήρας εκκίνησης και όπισθεν και βοηθά το αυτοκίνητο να… εκτοξευθεί από στάση και να αναπτύξει τελική ταχύτητα 350 χλμ./ώρα.

Η RB17 ζυγίζει μόλις 805 κιλά στην ελαφρύτερη έκδοσή της, χωρίς στοιχεία όπως κλιματισμό και γυάλινο παρμπρίζ, ενώ έχει μήκος περίπου πέντε μέτρα και πλάτος δύο μέτρα.

Advertisement