Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Διακοπές: Πόσο θα μας κοστίσουν φέτος;

Ελλάδα 7:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Διακοπές: Πόσο θα μας κοστίσουν φέτος;

ΝΕΑ

Διακοπές: Πόσο θα μας κοστίσουν φέτος;

ΝΕΑ

Άλλοτε νωρίτερα και άλλοτε την ύστατη ώρα, τα κομπιουτεράκια παίρνουν φωτιά για τον τελικό προϋπολογισμό.

Advertisement
Advertisement

Ζώντας στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο ότι δεν θα δυσκολευτείς να βρεις στον χάρτη τον ιδανικό -για τα γούστα σου- προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι ομορφιές είναι ανεξάντλητες και για όλα τα γούστα. Το πραγματικά δύσκολο, για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι η κάλυψη του απαιτούμενου μπάτζετ. Με την ακρίβεια και σε αρκετές των περιπτώσεων, την αισχροκέρδεια, οι κινήσεις είναι πολύ προσεκτικές.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα ενδεικτικό κόστος για τη μετακίνηση μιας οικογένειας, σε διαφορετικούς προορισμούς και με διαφορετικούς τρόπους. Όπως προαναφέρθηκε, οι επιλογές στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητες και θα ήταν, κυριολεκτικά, αδύνατον να καλύψουμε όλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Advertisement
Advertisement

Επιλέξαμε, λοιπόν, μερικούς δημοφιλείς προορισμούς απόδρασης οδικώς, σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό μας και μεταφέροντας το ακτοπλοϊκώς και σε μία περίπτωση το βασικό μέσο μεταφοράς θα είναι το αεροπλάνο και κατά τη διάρκεια της διαμονής, θα επιλέξουμε την ενοικίαση του οχήματός μας.

Διευκρινίζουμε ότι για τον υπολογισμό τού ενδεικτικού κόστους λάβαμε υπόψη ένα μικρο-μεσαίο μοντέλο το οποίο έχει μέση κατανάλωση 7,5 λίτρα/100 χλμ. με επιβάτες και αποσκευές.

Ως καύσιμο, θεωρήσαμε την αμόλυβδη βενζίνη και το κόστος ανά λίτρο να είναι η μέση πανελλαδικά τιμή της (σημ.: 1,893 ευρώ). Στα πρατήρια της κάθε περιφέρειας, το κόστος ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο της συγκεκριμένης μέσης πανελλαδικής τιμής. Επίσης, λάβαμε υπόψη τη μετάβαση στον προορισμό μας και την επιστροφή στην Αθήνα, οδικώς.

Advertisement

Εννοείται, ότι δεν υπολογίζονται τα έξοδα του αυτοκινήτου, κατά τη διάρκεια της παραμονής στο θερινό προορισμό, όπως επίσης και οι περιπτώσεις που δικαιολογούν πιθανές εκπτώσεις στις τιμές εισιτηρίων ή διοδίων.

Είναι απαραίτητη, επίσης, η διευκρίνιση ότι υπολογίσαμε τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 10 ετών, καθώς από εκεί και πέρα το κόμιστρο αυξάνεται, ανάλογα με την ηλικία. Εννοείται, ότι όσο πιο γρήγορα (εφόσον έχει τη δυνατότητα) κλείσει κάποιος τα εισιτήριά του, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές που θα εξασφαλίσει.

Με αυτοκίνητο ως τη Χαλκιδική

Advertisement

Ο δημοφιλέστερος καλοκαιρινός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα και όχι άδικα, καθώς συνδυάζει φυσικό κάλλος και άπειρες επιλογές, ανάλογα με τον τελικό προορισμό που θα επιλέξει ο επισκέπτης.

Με αφετηρία την πρωτεύουσα, η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει ο οδηγός είναι περίπου 572 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί κάτι παραπάνω από 6 ώρες με μια συντηρητική οδήγηση. Το κόστος των διοδίων ανέρχεται στα 66,7 ευρώ (με την επιστροφή) και του καυσίμου περίπου στα 164 ευρώ.

Με αυτοκίνητο ως τη Λευκάδα

Το πραγματικό προνόμιο στο νησί με τα υπέροχα νερά του Ιονίου Πελάγους, είναι ότι η πρόσβαση με το αυτοκίνητο, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ούτω καθ’ εξής.

Advertisement

Η Λευκάδα απέχει από την Αθήνα περίπου 349 χιλιόμετρα, το ταξίδι διαρκεί σχεδόν 3 ώρες και 46 λεπτά. Το κόστος διοδίων ανέρχεται (με την επιστροφή) στα 69 ευρώ και της βενζίνης στα 99,36 ευρώ.

Με αεροπλάνο στη Λέσβο και ενοικίαση αυτοκινήτου

Η πρόσβαση στο μεγαλύτερο νησί του βορειανατολικού Αιγαίου, μπορεί να γίνει και ακτοπλοϊκώς, αλλά η επιλογή του αεροπλάνου και της ενοικίασης οχήματος στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξοικονόμηση χρόνου και ουσιαστικά δύο επιπλέον ημερών διακοπών (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περισσότερες από 10 ώρες).

Σίγουρα μια τετραμελής οικογένεια, που δεν έχει μεριμνήσει να «κλείσει» από νωρίς αεροπορικά εισιτήρια, δεν πρόκειται να… εξοικονομήσει κάτι άλλο! Το αντίθετο, καθώς αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να πληρώσει 911 ευρώ. Για την ενοικίαση ενός μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου, για μία εβδομάδα, το αντίτιμο ανέρχεται στα 356 ευρώ.

Με αυτοκίνητο και πλοίο στην Πάρο

Η Πάρος είναι αναμφίβολα ένας από τους ωραιότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς στις Κυκλάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση στο νησί είναι… ιδιαιτέρως τσουχτερή.

Μια τετραμελής οικογένεια, με δύο ανήλικα παιδιά, που θέλει να μεταβεί με το αυτοκίνητό της στην Πάρο, θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 574 ευρώ, εννοείται στην οικονομική θέση και όχι σε κάποιο γρήγορο δρομολόγιο.

Με αυτοκίνητο και πλοίο στα Χανιά

Οι επιλογές δρομολογίων για την πανέμορφη Κρήτη και εν προκειμένω για τα Χανιά, είναι σαφώς περισσότερες, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο νησί στην Ελλάδα.

Η οικονομικότερη προσφορά που μπορεί να βρει κάποιος αυτή την περίοδο για το και από το λιμάνι της Σούδας, είναι -μιλώντας πάντοτε για μια τετραμελή οικογένεια, με δύο ανήλικα παιδιά και το αυτοκίνητο, είναι τα 435 ευρώ.

Με αυτοκίνητο και πλοίο ως την Κέρκυρα

To λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ο αρχικός προορισμός, για να καταλήξουμε στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων. Μετά από μια διαδρομή 433 χιλιομέτρων (4 ώρες και 52 λεπτά), ακολουθεί η επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής για την Κέρκυρα.

Το συνολικό κόστος του ταξιδιού με το αυτοκίνητο, με την επιστροφή, συμπεριλαμβανομένων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μιας τετραμελούς οικογένειας (με δύο κάτω των 10 ετών) ανέρχεται στα 327 ευρώ.