Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η SAIC Motor αντιδρά στους υπέρογκους δασμούς

Ελλάδα 8:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η SAIC Motor αντιδρά στους υπέρογκους δασμούς

ΝΕΑ

Η SAIC Motor αντιδρά στους υπέρογκους δασμούς

ΝΕΑ

Ο κινεζικός όμιλος πρόκειται να αιτηθεί ακρόαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους έξτρα δασμούς που πληρώνει για την εισαγωγή των αυτοκινήτων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλα παράπονα έχει η SAIC Motor από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κλίμα δείχνει πέρα για πέρα τεταμένο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλειψε μερικές πληροφορίες και αντεπιχειρήματα που έδωσε η SAIC κατά την έρευνα», δηλώνει ο Κινέζος κατασκευαστής.

Η αίτηση ακρόασης της εταιρείας έρχεται μία μέρα αφότου η Επιτροπή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της 9μηνης έρευνας που έγινε για τα κινεζικά EV.

Ως γνωστόν, εταιρείες που εισάγουν πολλά αυτοκίνητα στην Ευρώπη τα οποία όμως δεν κατασκευάζονται εντός αυτής, πληρώνουν δασμούς που κυμαίνονται μεταξύ 17,4% και 37,6%. Στην περίπτωση όμως της SAIC, το ποσοστό αυτό για ελάχιστα δεν αγγίζει το μέγιστο όριο, καθώς ανέρχεται στο 36,7%.

Advertisement
Advertisement

Η δικαιολογία που αναφέρει η Επιτροπή σχετικά με το υπέρογκο ποσοστό δασμών, έχει να κάνει με τη διστακτικότητα της κινεζικής κυβέρνησης και της SAIC να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ωστόσο, ο κινεζικός όμιλος δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας τον ανταγωνισμό με ίδια καταγωγή, όπως BYD και Geely να πληρώνουν 17,4% και 19,9% σε δασμούς.

Μετά την ανακοίνωση ότι οι υποχρεώσεις αυτών των εταιρειών ως προς τους δασμούς είναι προσωρινές και όχι μόνιμες, ενδιαφερόμενες πλευρές όπως η SAIC έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 18 Ιουλίου να σχολιάσουν τα αποτελέσματα και φυσικά να αιτηθούν ακρόαση.

Advertisement

Μέχρι να αποφασιστεί οριστικά τι μέλλει γενέσθαι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές έχουν χρόνο να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους λογική, βάσει των δασμών που τους έχουν επιβληθεί.