Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Πως οι Κινέζοι χτίζουν την παγκόσμια κυριαρχία τους

Ελλάδα 8:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκάλυψη: Πως οι Κινέζοι χτίζουν την παγκόσμια κυριαρχία τους

ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Πως οι Κινέζοι χτίζουν την παγκόσμια κυριαρχία τους

ΝΕΑ

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει την εσωτερική βιομηχανία. Η έρευνα της ΕΕ αποκαλύπτει με ποιους τρόπους γίνεται αυτό.

Advertisement
Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε λεπτομερή έκθεση σχετικά με την κρατική στήριξη που λαμβάνουν οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξηγώντας τη βάση για τους νέους δασμούς στα κινεζικά EV που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Η έκθεση περιγράφει τη σημαντική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων, των χαμηλότοκων δανείων, των κινήτρων πώλησης, της επιδοτούμενης γης και των μπαταριών με μεγάλες εκπτώσεις που παρέχει η κινεζική κυβέρνηση.

Από τις 5 Ιουλίου έχουν τεθεί σε ισχύ νέοι δασμοί της ΕΕ για τα κινεζικά ηλεκτρικά, με διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με το επίπεδο της κυβερνητικής στήριξης που λαμβάνει κάθε κατασκευαστής.

Advertisement
Advertisement

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η SAIC, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της MG, λαμβάνει εκτεταμένη στήριξη, με αποτέλεσμα να έχει δασμό 37,6%, τον υψηλότερο μεταξύ των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει παροχές όπως 1,38% από κρατικά τραπεζικά δάνεια, 8,27% από άλλες χρηματοδοτήσεις, 8,56% σε επιχορηγήσεις, 2,28% σε κίνητρα πωλήσεων EV, 0,67% για εκπτωτικά οικόπεδα και 13,24% σε επιδοτούμενες μπαταρίες.

Αντίθετα, η BYD αντιμετωπίζει χαμηλότερους δασμούς ύψους 17,4% λόγω του ότι λαμβάνει λιγότερες επιδοτήσεις και είναι πιο συνεργάσιμη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Advertisement

Παρόλο που η BYD παράγει τις δικές της μπαταρίες, η έκθεση σημειώνει ότι κατασκευάζονται με υλικά που επιδοτούνται από το κράτος. Η Geely, η οποία αξιολογήθηκε με παρόμοιο τρόπο, αντιμετωπίζει δασμό 19,9%.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η SAIC ήταν λιγότερο διαφανής, γεγονός που συνέβαλε στο υψηλότερο ποσοστό που της αναλογεί.

Advertisement

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας διεξήγαγε συζητήσεις με την ΕΕ για να αντικρούσει αυτούς τους δασμούς, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει τη στάση της ΕΕ.

Το νέο δασμολογικό σύστημα είναι προσωρινό για τέσσερις μήνες, επιτρέποντας χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η Κίνα έχει προειδοποιήσει για αντίποινα σε δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, εάν δεν επιτευχθεί φιλική λύση.

Advertisement