Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πιθανές οι αυξήσεις τιμών στα κινέζικα ηλεκτρικά

Ελλάδα 13:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πιθανές οι αυξήσεις τιμών στα κινέζικα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Πιθανές οι αυξήσεις τιμών στα κινέζικα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσής να αυξήσει τους δασμούς στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αγοραστών.

Advertisement
Advertisement

Από τις 4 Ιουλίου (τρέχοντος έτους) ισχύουν οι προσωρινοί αυξημένοι δασμοί τους οποίους ψήφισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα.

Αυτοί δεν αφορούν μόνο στα μοντέλα των κινεζικών εταιρειών αλλά και των ευρωπαϊκών οι οποίες παράγουν τα δικά τους στην ασιατική χώρα για λόγους περιορισμού του κόστους αλλά και εντοπιότητας για την εγχώρια αγορά αυτής.

Ως γνωστόν, η επιβολή των αυξημένων δασμών αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση των κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη και να προστατευτούν οι εταιρείες της.

Advertisement
Advertisement

Όμως, οι επιπλέον δασμοί αναμένεται να επιφέρουν αύξηση της τιμή πώλησης των ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Η εφαρμογή τους είναι προσωρινή και η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα αποφασίσει για την οριστική ισχύ τους.

Πάντως, κάποιες από τις εταιρείες που επηρεάζονται έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσουν τις τιμές πώλησης των ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους που διαθέτουν ήδη στη Γηραιά Ήπειρο.

Για παράδειγμα στελέχη της Nio και της MG Motor έχουν εκφράσει το ενδεχόμενο να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του  στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει την οριστική εφαρμογή των επιπλέον δασμών.

Advertisement

Η Dacia, η οποία κατασκευάζει το Spring Electric στην Κίνα και το εισάγει στην ευρωπαϊκή αγορά, δεν σκοπεύει να αυξήσει την τιμή του βραχυπρόθεσμα. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπός της ο οποίος είπε ότι εφόσον οι επιπλέον δασμοί μονιμοποιηθούν τον προσεχή Νοέμβριο τότε η τιμή του θα αναπροσαρμοστεί. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν θα γίνει αυτό η μεταβολή θα είναι σταδιακή και όχι άξαφνα και άπαξ.

Η Tesla, με διαφημίσεις της, προτρέπει τους Ευρωπαίους υποψήφιους αγοραστές των μοντέλων της να επισπεύσουν την απόκτηση των αυτοκινήτων της πριν τη εφαρμογή των επιπλέον δασμών.

Advertisement

Να σημειώσουμε ότι και η BMW επηρεάζεται από αυτούς καθώς η iX3 παράγεται στην Κίνα. Προς το παρόν, η γερμανική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει εάν θα μεταβάλλει την τιμή πώλησής της στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη επιβάλλει δασμούς 10% στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα. Οι επιπλέον δασμοί που αποφασίστηκαν γι’ αυτά κυμαίνονται μεταξύ 17,4%-38,1%, γεγονός που σημαίνει ότι, αθροιστικά, φτάνουν από 27,4% έως 48,1%, αντίστοιχα.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιτίθενται τόσο στην απόφαση όσο και στην εφαρμογή της καθώς φοβούνται την αντίδραση της Κίνας και την ενδεχόμενη λήψη μέτρων από αυτή που θα βλάψουν τα επιχειρηματικά συμφέροντά τους.

Advertisement