Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ford E-Transit: Σημείο αναφοράς στη νέα εποχή των επαγγελματικών βαν

Ελλάδα 6:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford E-Transit: Σημείο αναφοράς στη νέα εποχή των επαγγελματικών βαν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ford E-Transit: Σημείο αναφοράς στη νέα εποχή των επαγγελματικών βαν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Με υψηλή αυτονομία και ασυναγώνιστη χρηστικότητα, το δημοφιλές βαν της Ford μπορεί να φέρει εις πέρας κάθε αποστολή του επαγγελματία οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Η τεράστια κληρονομιά του Ford Transit ξεκινάει πίσω στο 1965. Έκτοτε, το εμβληματικό βαν έχει κάνει πολλά άλματα στην εμπορική του πορεία, όντας σήμερα το δημοφιλέστερο επαγγελματικό στην Ευρώπη.

Στη νέα του εποχή, το Transit διατίθεται από τη Ford και ως ηλεκτρικό, με την ονομασία E-Transit να σηματοδοτεί την εκδοχή που τα κάνει όλα αθόρυβα και δίχως να εκπέμπει καθόλου ρύπους.

Ακόμα και ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο το Transit ξεχωρίζει χάριν των ενσωματωμένων τελευταίων τεχνολογιών, της παραδοσιακής σχεδίασης, της ιπποδύναμης, των χώρων και της αυτονομίας.

Advertisement
Advertisement

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το νέο E-Transit διατίθεται σε δύο ύψη και τρία μήκη αμαξώματος. Αναλόγως την επιλογή του αγοραστή, ο χώρος φορτίου και το δάπεδο χώρου φόρτωσης διαφοροποιείται.

Στη διαμόρφωση L4, που είναι και η μεγαλύτερη, το ηλεκτρικό βαν της Ford προσφέρει 15,1 κυβικά μέτρα χώρο φόρτωσης και μήκος δαπέδου 4,25 μέτρα. Φυσικά, εδώ μιλάμε και για το βαρύτερο της γκάμας με απόβαρο στους 4,25 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση είναι εύκολη χάρη στο ενσωματωμένο πίσω σκαλοπάτι και την πλαϊνή πόρτα, όπως εύκολη είναι και η φόρτωση εκφόρτωση αντικειμένων χάρη στην απόσταση του δαπέδου από το έδαφος.

Advertisement

Αφού έχεις φορτώσει το E-Transit με όλα όσα χρειάζεσαι ή πρόκειται να μεταφέρεις, βρίσκεσαι στο φιλόξενο και σύγχρονο εσωτερικό του. Εκεί, η εργονομία είναι το πρώτο μέλημα, με την ψηλή θέση οδήγησης να βολεύει πολύ, εξασφαλίζοντας και μία περίοπτη θέαση.

Ταυτόχρονα, ο χρήστης επωφελείται από το υπερσύγχρονο FORD SYNC 48. Ένα σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που συνδέεται στο cloud, με προηγμένο προγραμματισμό διαδρομών και αναγνώριση φωνητικής εντολής.

Advertisement

Συνοδεύεται επίσης με ασύρματη ενσωμάτωση smartphone, μια νέα οθόνη αφής 12 ιντσών και πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες. Μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα προφίλ οδήγησης που χωρίζονται σε Normal, ECO και Slippery.

Η πρώτη είναι ιδανική για καθημερινή χρήση και άνεση, η δεύτερη χρησιμοποιείται για την μεγιστοποίηση της αυτονομίας και για όταν κινείσαι ελάχιστα λόγω μποτιλιαρίσματος και η τρίτη βελτιώνει την πρόσφυση σε γλιστερό οδόστρωμα.

Μία τεχνολογία που συμβάλλει στην εξοικονόμηση κινήσεων του οδηγού και τη διαχείριση της ενέργειας, είναι η αναγεννητική επιβράδυνση (Lift-off Regenerative Deceleration), όπου η γεννήτρια θέτει αντίσταση στην περιστροφή των πίσω τροχών για να επιβραδύνει το E-Transit.

Advertisement

Έτσι, παράγεται ηλεκτρισμός από την ενέργεια που συνήθως χάνεται με την οδήγηση ή το ελαφρύ φρενάρισμα και στη συνέχεια, η ανακτώμενη ενέργεια αποθηκεύεται στην μπαταρία για να αυξηθεί η αυτονομία κίνησης.

Το νέο Ford E-Transit διαθέτει μπαταρίες ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 89 kWh που τροφοδοτούν έναν ηλεκτροκινητήρα 184 ή 269 ίππων (430 Nm ροπής) ο οποίος βρίσκεται στον πίσω άξονα.

Η αυτονομία του ηλεκτρικού βαν της Ford ξεκινάει από τα 256 χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει τα 317, αναλόγως την έκδοση αμαξώματος.

Η μπαταρία, με μονοφασικό AC φορτιστή 11 kW γεμίζει από το 10% στο 100% της ενεργειακής της χωρητικότητας σε περίπου 7 ώρες, ενώ με DC ταχυφορτιστή 115 kW, φτάνει στο 80% (από 15%) σε μόλις 34 λεπτά.

Ο βασικός εξοπλισμός του E-Transit είναι πλούσιος και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών με SYNC 4 και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, περιστροφικό διακόπτη ως επιλογέα ταχυτήτων, keyless entry, θερμαινόμενο εμπρός παρμπρίζ, θερμαινόμενα καθίσματα και μία σειρά από υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης.

Αξιοσημείωτο και πολύ σημαντικό για κάθε επαγγελματία οδηγό είναι ότι το κόστος χρήσης του είναι 40% λιγότερο συγκριτικά με τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Το νέο Ford E-Transit έχει τιμή εκκίνησης τις 70.035 ευρώ, με 8ετή εγγύηση ή 160.000 χιλιόμετρα για την μπαταρία.

Για τις εταιρείες/ επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του, υπάρχει το πρόγραμμα χρηματοδότησης Ford Pro Plus, με ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο χρηματοδότησης 5,99% και ευέλικτη περίοδο αποπληρωμής από 12 έως 84 μήνες.