Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η Formula 1 στα καλύτερά της (+video)

Ελλάδα 13:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Formula 1 στα καλύτερά της (+video)

FORMULA 1

Η Formula 1 στα καλύτερά της (+video)

FORMULA 1

Ο καλύτερος φετινός αγώνας, μέχρι στιγμής, είχε τα πάντα. Δράμα, μονομαχίες, παιχνίδι στρατηγικής και ανατροπές. Τρεις οδηγοί με περίπου ίσες πιθανότητες νίκης και η F1 στα καλύτερά της!

Advertisement
Advertisement

Για όλους όσοι αγαπούν πρώτα το σπορ που λέγεται F1 και έπειτα την όποια ομάδα ή τον όποιο οδηγό, το φετινό καναδικό GP ήταν απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Και οι εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες δεν ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίον παρακολουθήσαμε ένα αμφίρροπο και θεαματικό GP.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες των McLaren και Mercedes οι οποίες κατάφεραν στο Μόντρεαλ να έρθουν πολύ κοντά στην Red Bull. Η άνοδος της πρώτης ήταν εμφανής εδώ και αρκετούς αγώνες. Κατά συνέπεια η φανταστική εμφάνιση των MCL38 δεν αποτέλεσε έκπληξη. Για την δεύτερη καλό θα ήταν να περιμένουμε μερικούς αγώνες για να δούμε αν η άνοδος της θα έχει συνέχεια.

Όπως και να έχει το πράγμα, όμως, ένα ήταν βέβαιο. Στο Μόντρεαλ χθες, τρία μονοθέσια ήταν ικανά για τη νίκη. Η RB20 (μόνο του Φερστάπεν, γιατί ο Πέρεζ ήταν απλώς απογοητευτικός), η MCL38 του Νόρις και η W15 του Ράσελ.

Advertisement
Advertisement

Στο τέλος μπορεί να επικράτησε ο Φερστάπεν. Ωστόσο η 60η νίκη καριέρας του Ολλανδού δεν ήρθε εύκολα. Ο Μαξ έπρεπε να οδηγήσει έναν από τους καλύτερούς του αγώνες για να πάρει πρώτος την καρό σημαία ενώ χρειάστηκε και μια μικρή συνδρομή της τύχης.

Στην πραγματικότητα η McLaren και ο Νόρις είχαν τις καλύτερες πιθανότητες για τη νίκη. Αλλά στην σημερινή F1 πρέπει κανείς να αγγίξει την τελειότητα για να κερδίσει τους Φερστάπεν και Red Bull. Και ο Λάντο -όσο υπέροχα και εάν οδήγησε χθες- χρειαζόταν κάτι υπερβατικό για να πάρει την δεύτερη νίκη της καριέρας του.

Το σχέδιο της McLaren

Η McLaren μπορεί να είχε τα δύο μονοθέσια της στην δεύτερη γραμμή εκκίνησης. Ωστόσο πολλοί δεν είχαν ασχοληθεί μαζί της το Σάββατο. Βλέπετε η μεγάλη μάχη για την pole μεταξύ των Ράσελ και Φερστάπεν είχε πάρει όλη τη δημοσιότητα.

Advertisement

Αλλά οι άνθρωποι της McLaren είχαν έναν άσσο στο μανίκι τους εφόσον έβρεχε στον αγώνα. Θα επέλεγαν υψηλότερες πιέσεις στα ενδιάμεσα ελαστικά των Νόρις και Πιάστρι. Τελικά έβρεξε και η McLaren μπόρεσε να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της.

Η απόφαση αυτή θα έφερνε τους οδηγούς της σε μειονεκτική θέση στην αρχή του stint. Τα ενδιάμεσα θα χρειάζονταν περισσότερους γύρους ώσπου να πιάσουν την θερμοκρασία λειτουργίας τους. Η ανταμοιβή, όμως τους περίμενε λίγους γύρους μετά.

Advertisement

Ενώ οι υπόλοιποι είχαν φθείρει τα δικά τους ελαστικά, οι Νόρις (πρωτίστως) και Πιάστρι (δευτερευόντως) πέρασαν σε δική τους διάσταση. Ο ρυθμός τους ήταν πολύ ανώτερος των υπολοίπων και το ερώτημα ήταν όχι εάν αλλά πότε θα περνούσαν μπροστά.

Πώς χάθηκε η νίκη

Μόλις ο Νόρις πέρασε μπροστά, απλώς… εξαφανίστηκε στον βροχερό ορίζοντα. Κανείς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του. Ο Λάντο ήταν πολύ επιθετικός τόσο στη φάση του φρεναρίσματος όσο και στα περάσματα πάνω από τα κερμπ.

Την ίδια στιγμή οι Ράσελ και Φερστάπεν έπρεπε να οδηγούν πολύ πιο συντηρητικά για να κρατήσουν τα ελαστικά τους. Ο Ολλανδός, μάλιστα, απέφευγε σχεδόν πλήρως τα κερμπ λόγω της δύστροπης RB20. Ο Λάντο κρατούσε τον αγώνα στα χέρια του.

Advertisement

Στο σημείο εκείνο ήρθε το πρώτο αυτοκίνητο ασφαλείας λόγω του Σάρτζεντ. Το ατύχημα συνέβη ενώ ο Νόρις ήταν στην φουρκέτα του Καζινό και είχε διαφορά 10 δευτερολέπτων από τον δεύτερο τότε Φερστάπεν.

Η McLaren τον ενημέρωσε για το περιστατικό άμεσα. Αλλά ο αγώνας δεν είχε τεθεί ακόμη σε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Θα πει κανείς ότι έπρεπε να το προβλέψει αυτό η McLaren και να φωνάξει έτσι κι αλλιώς τον Λάντο στα pits. Τα φώτα SC (Safety Car) στην πίστα άναψαν ενώ ο Λάντο φρέναρε για το τελευταίο σικέιν.

Υπήρχαν ελάχιστα δευτερόλεπτα στα οποία ο Νόρις θα μπορούσε να σώσει την πρωτοπορία του. Όμως ούτε εκείνος ούτε η ομάδα του πήραν το ρίσκο. Έτσι ο Λάντο αναγκάστηκε να κάνει έναν γύρο πίσω από το SC, χάνοντας δύο θέσεις.

Η δεύτερη ευκαιρία

Ακόμη και έτσι πάντως, ο Λάντο είχε πιθανότητες για τη νίκη. Βλέπετε το δεύτερο stint έγινε επίσης με τα ενδιάμεσα. Και σε αυτό οι McLaren είχαν την ίδια ανωτερότητα ρυθμού έπειτα από μερικούς γύρους.

Βέβαια εδώ η αλλαγή θα ήταν σε slicks. Ο Νόρις οδήγησε μερικούς φανταστικούς επιπλέον γύρους με τα ενδιάμεσα ενώ οι υπόλοιποι είχαν περάσει στα slicks. Έτσι βγήκε οριακά δεύτερος πίσω από τον Φερστάπεν.

Εάν είχε ανεβάσει ρυθμό νωρίτερα μέσα στο stint του, ο Λάντο μάλλον θα έβγαινε μπροστά. Και όλοι θα μιλούσαν για έναν συνδυασμό επικής οδήγησης και εμπνευσμένης στρατηγικής που έφερε στη McLaren την δεύτερη φετινή της νίκη.

Αντιθέτως, η εμπνευσμένη οδήγηση ήρθε τελικά στο stint του Φερστάπεν με τα slick ελαστικά. Ο Ολλανδός το έκανε να φαίνεται απλό. Όμως μόνο τέτοιο δεν ήταν. Με όλους τους περιορισμούς που είχε από την ιδιότροπη RB20 ο Μαξ ήταν σαν να οδηγεί με το ένα χέρι… δεμένο πίσω στην πλάτη.

Αλλά οδηγοί τέτοιου επιπέδου δεν θέλουν και πολλά περισσότερα για να σου κάνουν τη ζημιά. Στο Μόντρεαλ ο Φερστάπεν υπενθύμισε σε όλους ότι για να τον κερδίσουν θα πρέπει να αποδίδουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους για 24 αγώνες τον χρόνο. Από όλο αυτό η F1 μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Και στον Καναδά θυμηθήκαμε όλοι πώς είναι η F1 στα καλύτερά της.