Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχεται χαράτσι στα κινεζικά αυτοκίνητα;

Ελλάδα 9:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχεται χαράτσι στα κινεζικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Έρχεται χαράτσι στα κινεζικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν τρόπο για να περιορίσουν την επέλαση των κινεζικών μοντέλων στο έδαφός τους και η επιβολή φόρων σε αυτά είναι η πρώτη λύση.

Advertisement
Advertisement

Σε μια χρονιά όπου θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες εκλογές τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, κυρίως με τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα τους.

Στις αρχές Μαΐου, ο Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανακοίνωσε εκτάκτως αυξήσεις δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την ασιατική χώρα.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι θα τετραπλασιαστούν οι φόροι για τα οχήματα που προέρχονται από εκεί και προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ, όπως και ο διπλασιασμός των δασμών που αφορούν στους ημιαγωγούς που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Στο θέμα των κινέζικών αυτοκινήτων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Αντόλφο Ούρσο, ο Ιταλός Υπουργός Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, σε ομιλία του σε κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου δήλωσε σχετικά: «Η εφαρμογή πολύ υψηλότερων δασμών στα κινεζικά προϊόντα είναι αναπόφευκτη εάν θέλουμε να μην εξαφανιστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γηραιάς Ηπείρου, ο Ούρσο επισήμανε ότι η επιβολή μεγαλύτερων δασμών των ΗΠΑ στα κινεζικά οχήματα θα αναγκάσει τους υπεύθυνους των εταιρειών να στραφούν προς την Ευρώπη για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Ιταλό Υπουργό Βιομηχανίας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά ο σχετικός κλάδος της ηπείρου μας. Όπως είπε, είναι ανάγκη να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πιο αποτελεσματική πολιτική για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εταιρειών.