Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 19:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μονακό: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Το 8ο GP του παγκοσμίου πρωταθλήματος F1 για το 2024 διεξάγεται στην πιο εμβληματική διαδρομή που υπάρχει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από αύριο ξεκινάει το τριήμερο του Μονακό.

Advertisement
Advertisement

Το GP του Μονακό είναι πάντα, ασχέτως ανταγωνισμού στη διάρκεια της χρονιάς, ένα από τα highlights του πρωταθλήματος. Η πίστα που περνά μέσα από τους δρόμους του Μόντε Καρλο και την Κονταμίν, δε μοιάζει με καμία άλλη στον κόσμο και αναδεικνύει όσο λίγες τις ικανότητες των οδηγών.

Η στενή χάραξη με τις πολλές ανωμαλίες οδοστρώματος θέτει μία ιδιαίτερη πρόκληση και το παραμικρό λάθος στη διάρκεια του τριημέρου κοστίζει ακριβά. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους οδηγούς αλλά και για τις ομάδες.

Στα σιρκουί πόλης εκείνο που μετράει είναι οι οδηγοί να πιάσουν έναν καλό ρυθμό από την αρχή του τριημέρου. Καθώς η πρόσφυση από το οδόστρωμα αυξάνεται σημαντικά όσο πλησιάζουμε στον αγώνα, το σετάρισμα των μονοθέσιων αναπροσαρμόζεται και οι οδηγοί παίρνουν περισσότερα ρίσκα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο η ισορροπία είναι πολύ λεπτή. Μία επαφή με τις μπαριέρες σε κάποια από τις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών μπορεί να καταδικάσει το τριήμερο ενός οδηγού. Κατά συνέπεια εκτός από ταχύτητα απαιτείται και σύνεση. Το πιο ζηλευτό τρόπαιο Grand Prix καταλήγει -συνήθως- μόνο στα χέρια των πραγματικών masters του σπορ.

Το φετινό Μονακό (70η έκδοση του αγώνα που προσμετρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, έπειτα από τις πρώτες αναβαθμίσεις των κορυφαίων μονοθέσιων. Ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει. Οποιοσδήποτε από τους οδηγούς των Red Bull, McLaren και Ferrari θα μπορούσε να θριαμβεύσει στο φετινό Μονακό. Χωρίς να ξεγράφουμε, φυσικά, τα αουτσάιντερ πολυτελείας, Mercedes και Aston Martin.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Ο αγώνας με το μεγαλύτερο, ίσως, πρεστίζ στο πρόγραμμα της Formula 1 εξακολουθεί να θέτει και μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο σε οδηγούς όσο και σε ομάδες. Οι στενοί δρόμοι του Πριγκιπάτου δε συγχωρούν τα λάθη. Μόνο οι κορυφαίοι οδηγοί μπορούν να επιτύχουν μια συνεχή «ροή» στις κινήσεις τους σε όλη τη διάρκεια του γύρου των 3,337 χιλιομέτρων.

Advertisement

Η εκμετάλλευση όλου του διαθέσιμου πλάτους της αγωνιστικής γραμμής απαιτεί πλήρη αυτοσυγκέντρωση, καθώς μια βόλτα στα marbles σε στέλνει κατευθείαν στις μπαριέρες. Η είσοδος στην στροφή του Casino, η Tabac, και το δεύτερο chicane της πισίνας προδίδουν τους οδηγούς που έχουν βρει το ιδανικό μείγμα ταχύτητας-περιστροφής.

Τα αυτοκίνητα ισορροπούν συνεχώς στο μεταίχμιο αεροδυναμικής και μηχανικής πρόσφυσης. Συνεπώς, η μεγιστοποίηση της τελευταίας είναι εξέχουσας σημασίας. Φυσικά, ένα καλό σασί μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις πολλές ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Advertisement

Στο Μονακό θα υπάρχει μόνο μία ζώνη DRS, στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Είναι η πίστα στην οποίαν τα προσπεράσματα είναι δυσκολότερα από οπουδήποτε αλλού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας της διαδρομής αναδεικνύουν τις κατατακτήριες του Σαββάτου σε ένα από τα highlights της σεζόν.

Το Μονακό είναι, ίσως, η λιγότερο απαιτητική πίστα για τα ελαστικά. Η φθορά τους είναι εξαιρετικά χαμηλή ενώ απουσιάζουν και τα μεγάλα πλευρικά φορτία λόγω των αργών στροφών. Κατά συνέπεια η Pirelli φέρνει στο πριγκιπάτο τις τρεις πιο μαλακές γόμες του φάσματός της. Ο αγώνας βγαίνει εύκολα με μία στάση στα pits ενώ το στοίχημα είναι η παράταση του πρώτου stint.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά, ζωντανά τόσο από τον ANT1+ όσο και από τον ANT1. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 24/05
    14:30: FP1
    18:00: FP2
  • Σάββατο 25/05
    13:30: FP3
    17:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 26/05
    16:00: Αγώνας
Advertisement