Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται και τα «φτιαγμένα» ηλεκτρικά

Ελλάδα 8:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται και τα «φτιαγμένα» ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Έρχονται και τα «φτιαγμένα» ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Στα συμβατικά αυτοκίνητα υπάρχουν πολλές μέθοδοι να τα «πειράξει» ο ιδιοκτήτης τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο και στα ηλεκτρικά;

Advertisement
Advertisement

Για τον περισσότερο κόσμο η άφιξη της ηλεκτροκίνησης συνδυάζεται με μία πιο αποστειρωμένη οδηγική εμπειρία. Μεταξύ άλλων θα εκλείψει και η χαρά στον κάθε ιδιοκτήτη να κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για βελτίωση των επιδόσεων, και όχι μόνο.

Όπως φαίνεται όμως, αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει, με συγκεκριμένες εταιρείες να βάζουν στο στόχαστρο τη μπαταρία και τη βελτίωση της απόδοσής της χωρίς να χάνεται η αυτονομία της.

Το επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό Range Rover θα διαθέτει προηγμένο λογισμικό διαχείρισης μπαταριών με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από την Williams Advanced Engineering (WAE), γνωστό ως Elysia.

Advertisement
Advertisement

Αυτή η τεχνολογία αιχμής υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την αυτονομία του οχήματος και τη συνολική απόδοση της μπαταρίας.

Tο Elysia λειτουργεί παρόμοια με το aftermarket tuning για κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά επικεντρώνεται στην ασφαλή βελτιστοποίηση των παραμέτρων της μπαταρίας.

Στα παραδοσιακά ηλεκτρικά οχήματα, οι κατασκευαστές θέτουν συντηρητικά όρια απόδοσης για να προστατεύσουν την υγεία της μπαταρίας.

Advertisement

Το Elysia, ωστόσο, εντοπίζει και αξιοποιεί κρυμμένα στοιχεία παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας ότι η μπαταρία λειτουργεί με τις βέλτιστες δυνατότητές της χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.

Ο Joe Jones, εμπορικός επικεφαλής της Elysia, εξηγεί ότι το σημερινό λογισμικό των EV συχνά αφήνει αναξιοποίητο το δυναμικό απόδοσης ως αντάλλαγμα τη διατήρηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Advertisement

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης της Elysia αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση της μπαταρίας και προσαρμόζουν τις παραμέτρους για να διατηρήσουν την αποδοτικότητα και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια ταχείας φόρτισης.

Ο Tim Engstrom, τεχνικός επικεφαλής της WAE για τις προηγμένες μπαταρίες, σημείωσε ότι οι κατασκευαστές τείνουν να υπερεκτιμούν την υγεία της μπαταρίας για να αποφύγουν απροσδόκητα προβλήματα.

Η τεχνολογία της Elysia μειώνει αυτή την συντηρητική προσέγγιση, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Advertisement

Οι αλγόριθμοι επιτρέπουν μια πιο σταδιακή μείωση της απόδοσης της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση του οχήματος σε διάφορες συνθήκες.

Πέρα από την αύξηση της αποδοτικότητας, οι δυνατότητες συνεχούς παρακολούθησης και βελτιστοποίησης της Elysia υποδηλώνουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε οχήματα υψηλών επιδόσεων.

Καθώς το Range Rover Electric και άλλα μελλοντικά μοντέλα, όπως ένα πιθανό Defender EV, ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία, τα οφέλη της διαχείρισης της μπαταρίας με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να επεκταθούν σε περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα με προσανατολισμό στις επιδόσεις.