Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Mini bus παντού…

Ελλάδα 5:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mini bus παντού…

Fleet Cars

Mini bus παντού…

Fleet Cars

Δικαίωση των επιχειρήσεων έναντι της απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών…

Advertisement
Advertisement


Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εκμίσθωση mini bus, κυρίως στα νησιά, και χρησιμοποιούν τεχνολογία τύπου Uber, καθώς ακυρώθηκε η απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών που είχε εκδοθεί στις 15 Μαΐου 2023.

Συγκεκριμένα, εταιρείες εκμίσθωσης mini bus είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης 154785/2023 του υφυπουργού Υποδομών, την οποία θεωρούσαν αντισυνταγματική και παράνομη.

Η απόφαση αυτή όριζε τους κανόνες της ολικής εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκράτησης και προέβλεπε την υποχρέωση ανάρτησης των συμβάσεων Uber στο ψηφιακό μητρώο τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την έναρξή τους.

Advertisement
Advertisement

Η προσβαλλόμενη απόφαση είχε εκδοθεί βάσει του νόμου 4093/2012, που επιτρέπει στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων την ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκράτησης mini bus έως 9 θέσεων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων να αναζητούν πελάτες όταν είναι σε κίνηση ή σε χώρους στάσης ή στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες στα νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εκτός της Κρήτης και της Ευβοίας.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την Ουρανία Νικολαράκου, με την απόφαση 656/2024 έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των επιχειρήσεων και ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ρύθμιση του άρθρου 2 παράγραφος 2 της υπουργικής απόφασης ήταν εκτός των όρων εξουσιοδότησης του νόμου 4093/2012.

Σε άλλο σημείο της απόφασης, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι δεν αποδεικνύεται η αναγκαιότητα του περιορισμού στη σχετική δραστηριότητα που επιβλήθηκε με την επίμαχη ρύθμιση, και συνεπώς η ρύθμιση αυτή είναι παράνομη.

Advertisement

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, η οποία υποστήριζε την εγκυρότητα της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.