Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρευνα: Τι σας «χαλάει» με τα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 6:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρευνα: Τι σας «χαλάει» με τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Έρευνα: Τι σας «χαλάει» με τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι την κάνουν πολύ πιο εύκολη.

Advertisement
Advertisement

Όσο τα ηλεκτρικά αυξάνονται, τόσο έρχονται στην επιφάνεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί τους σε ότι αφορά την καθημερινότητα και -κυρίως- την φόρτισή τους.

Μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως στη συνεχιζόμενη επικράτηση του άγχους για την αυτονομία μεταξύ των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων, με το 16% να παραδέχεται ότι έχει μείνει εντελώς χωρίς φόρτιση.

Παρά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων που επιτρέπουν μεγαλύτερη αυτονομία, οι ανησυχίες για την εξάντληση της ενέργειας της μπαταρίας εξακολουθούν να υφίστανται.

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη που ανατέθηκε από την Ideal Power, διερεύνησε την έκταση του άγχους για την αυτονομία μεταξύ των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων.

H έρευνα αποκάλυψε ότι το 44% των ερωτηθέντων αισθάνθηκε ότι το άγχος για την αυτονομία είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ικανοποίησή τους από την κατοχή ενός ηλεκτρικού.

Μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των ιδιοκτητών EV είναι η άφιξη σε σταθμούς φόρτισης και η διαπίστωση ότι όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες.

Advertisement

Αυτή η απογοήτευση αναφέρθηκε από το 75% των ιδιοκτητών, με το 10% να έχει υπομείνει αναμονές μιας ώρας ή και περισσότερο για μια θέση φόρτισης, αν και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι συνήθως κάτω από 15 λεπτά.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης τις συνήθειες φόρτισης, με το 70% των ιδιοκτητών EV να φορτίζουν τα οχήματά τους κυρίως στο σπίτι, ενώ το 16% βασίζεται κυρίως σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης και το υπόλοιπο 14% χρησιμοποιεί συνδυασμό και των δύο.

Advertisement

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της αυτονομίας και της διαθεσιμότητας φόρτισης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 42% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών εξέφρασε την προθυμία να πληρώσει επιπλέον για να κλείσει μια θέση φόρτισης, ακόμα και πάνω από 10 ευρώ τη φορά.

Παρά τα αναφερόμενα προβλήματα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε ισχυρή προτίμηση για τα ηλεκτρικά οχήματα, με το 91% να δηλώνει ότι το επόμενο όχημά του θα είναι επίσης ηλεκτρικό.