Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Δημοπρατείται το ιστορικό κράνος του Λάουντα (+video)

Ελλάδα 15:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δημοπρατείται το ιστορικό κράνος του Λάουντα (+video)

FORMULA 1

Δημοπρατείται το ιστορικό κράνος του Λάουντα (+video)

FORMULA 1

Στο περιθώριο του GP στο Μαϊάμι, ο οίκος Bonhams δημοπρατεί το κράνος που φορούσε ο Νίκι Λάουντα κατά το ατύχημα που είχε στο Nurburgring του 1976.

Advertisement
Advertisement

Το εν λόγω περιστατικό όπως και η αναπάντεχα γρήγορη επιστροφή του μεγάλου Αυστριακού στους αγώνες, έχουν περάσει στην ανθολογία της F1, ως δύο ιστορίες, θάρρους, αποφασιστικότητας και αυτοθυσίας.

Ο Λάουντα πάλευε το 1976 με τον Τζέιμς Χαντ για το πρωτάθλημα των οδηγών. Έχοντας ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν για λογαριασμό της Ferrari, ο Αυστριακός ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί και για τον τίτλο του 1976. Όμως στο γερμανικό GP η τροπή της ιστορίας άλλαξε.

Ήταν ο δεύτερος γύρος του αγώνα, ο οποίος διεξαγόταν τότε στην θρυλική Nordschleife του Nurburgring. Ο Λάουντα είχε μόλις περάσει σε ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα και βρισκόταν στο πέρασμα του ορυχείου. Τότε, για άγνωστη αιτία, η Ferrari βγήκε από τον δρόμο, προσέκρουσε στις μπαριέρες και επέστρεψε στο μέσον της διαδρομής.

Advertisement
Advertisement

Το ντεπόζιτο τρύπησε από την σφοδρότητα της πρόσκρουσης, τα καύσιμα διέρρευσαν και το μονοθέσιο τυλίχθηκε στις φλόγες. Εκείνον τον καιρό τα στάνταρ ασφαλείας δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά. Ο Λάουντα ήταν αναίσθητος μέσα στο κόκπιτ με τις φλόγες να τον τυλίγουν. Σώθηκε μόνο χάρη στην ηρωική προσπάθεια του Αρτούρο Μερτσάριο, οδηγού της Walter Wolf.

Για καλό σκοπό

Το ατύχημα του Λάουντα όπως και η συγκλονιστική επιστροφή του στους αγώνες, έχουν αποτυπωθεί εξαίρετα στην ταινία του 2013 «Rush». Σχεδόν 50 χρόνια μετά, λοιπόν, η οικογένεια του Νίκι αποφασίζει να βγάλει σε δημοπρασία το κράνος που φορούσε ο Αυστριακός στο ατύχημα που παραλίγο να του στοιχήσει τη ζωή.

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι οι προσφορές για το κράνος του Νίκι θα φτάσουν μέχρι και τις 50.000 ευρώ. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην UNICEF όπως επιθυμεί η οικογένεια Λάουντα.

Advertisement

«Είμαστε χαρούμενοι που η κληρονομιά του πατέρα μας βοηθά αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε μια μικρή συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών των άλλων» δήλωσε ο γιος του Νίκι, Λούκας Λάουντα.

Ωστόσο το κράνος του Λάουντα δεν θα είναι το μόνο στην συγκεκριμένη δημοπρασία. Κράνη των Μίχαελ Σουμάχερ, Αλέν Προστ, Νάιτζελ Μάνσελ, Γκέρχαρντ Μπέργκερ, Ζιλ Βιλνέβ και Έντι Ερβάιν δημοπρατούνται επίσης. Ωστόσο την πρώτη θέση κατέχει, δικαιωματικά, το ιστορικό, καμένο κράνος του Νίκι.

Advertisement