Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξεκίνησε η «μάχη» των drones στο Αιγαίο

Ελλάδα 9:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκίνησε η «μάχη» των drones στο Αιγαίο

ΝΕΑ

Ξεκίνησε η «μάχη» των drones στο Αιγαίο

ΝΕΑ

Τα ελληνικά drones δίνουν το ηχηρό «παρών» στον ουρανό του Αιγαίου, ενώ έχουν σημειωθεί και οι πρώτες «αψιμαχίες» πάνω από τα νησιά.

Advertisement
Advertisement

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά drones είναι ήδη σε δράση πάνω από το Αιγαίο, δίνοντας το στίγμα ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν μόνοι τους παιχνίδι σε αυτό το νέο είδος προκλήσεων και αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Τα ισραηλινά Heron με τα οποία έχει εφοδιαστεί η ελληνική πλευρά ήδη κάνουν πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και το Ιόνιο και στέλνουν εικόνα και πληροφορίες κατευθείαν στο ΓΕΕΘΑ, το Λιμενικό και την Frontex.

Τα Heron πετούν σε ύψος 13.000 ποδών και έχουν αυτονομία 16 ωρών, ενώ είναι εφοδιασμένα με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε συστήματα καταγραφής και επιτήρησης.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα πριν μερικές ημέρες υπήρξε και η πρώτη “στενή” επαφή μεταξύ ενός ελληνικού Heron και ενός τουρκικού Bayraktar, τα οποία βρέθηκαν σε αρκετά κοντινή απόσταση μεταξύ τους κάπου μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης.

Δεν είναι όμως μόνο τα Ισραηλινά Heron που αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο. Υπάρχει στα σκαριά και η απόκτηση τριών αμερικάνικων MQ-9B Sea Guardian, το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί στα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα εξελιγμένο οπλικό σύστημα, καθώς το συγκεκριμένο UAV δεν αρκείται μόνο στην επιτήρηση αλλά μπορεί να φέρει και σύγχρονο οπλισμό, πυραύλους και βόμβες εναντίον στόχων εδάφους.

Τα συγκεκριμένα drones είναι από τα πιο εξελιγμένα του κόσμου, καθώς μπορούν να πετούν σε απόσταση έως και 1.900 χιλιόμετρα επί 40 ώρες και σε ύψος 15.000 ποδών.

Advertisement

Οι ταχύτητές τους φθάνουν έως και τα 480 χλμ/ώρα (τα Bayraktar δεν ξεπερνούν τα 220 χλμ/ώρα) και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο που αγγίζει τους 2 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά φαίνεται να βρίσκεται σε εγρήγορση για απάντηση στα νέα δεδομένα που θέτουν τα drones και η αριθμητική -και όχι μόνο- κυριαρχία των Τούρκων σε αυτόν τον τομέα.

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι Τούρκοι δοκιμάζουν πλέον drone με κινητήρα jet και δυνατότητες αερομαχίας, το Kızılelma, είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει ακόμα περισσότερο το δικό της πρόγραμμα απόκτησης τέτοιων σύγχρονων “εργαλείων” άμυνας.

Advertisement

Και, πολύ περισσότερο, να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων σκαφών όχι μόνο στον αέρα αλλά και στην θάλασσα, όπου θα είναι πλέον το νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το σήμα που τρέμουν τα τουρκικά F16 στο Αιγαίο
Ανησυχία στο Αιγαίο: Drone-καμικάζι έχει έτοιμο η Τουρκία (+video)
Ελλάδα vs Τουρκία: Ποιος κερδίζει;