Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί δεν πρέπει να μένουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι;

Ελλάδα 20:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί δεν πρέπει να μένουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί δεν πρέπει να μένουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θανατηφόρα αδιαφορία ή απροσεξία; Κατά μέσο όρο, σχεδόν 40 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή τα αφήνουν στο αυτοκίνητο. Από το 1998 έως σήμερα έχουν χαθεί 912 παιδιά.

Advertisement
Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να δράσουν, εμείς πρέπει να προσέξουμε. Μέχρι το 2025, οι εταιρίες πρέπει να εξοπλίσουν τα οχήματά τους με σύστημα υπενθύμισης πίσω καθισμάτων.

Στις ΗΠΑ, οι προειδοποιήσεις μπορούν να διαβαστούν σχεδόν σε κάθε γωνιά. Τα καρότσια λένε «Αφαιρέστε το παιδί πριν το διπλώσετε», ο φούρνος μικροκυμάτων λέει: «Μην βάζετε κατοικίδια μέσα» ακόμη και οι κούπες του καφέ αναγράφουν: «Το περιεχόμενο μπορεί να είναι πολύ ζεστό».

Advertisement
Advertisement

Αυτό που φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικό είναι οι προειδοποιήσεις πάνω, μέσα και γύρω από τα αυτοκίνητα που λένε: «Μην αφήνετε το παιδί στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη έξω». Τα τελευταία 24 χρόνια, 912 παιδιά έχουν πεθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ως τις 22 Ιουνίου 2022) ως αποτέλεσμα αυτού του είδους της απροσεξίας, της προχειρότητας ή απλής βλακείας.

Αν στην Αμερική τα παιδιά πεθαίνουν ξεχασμένα, το φαινόμενο έρχεται και στην Ευρώπη, με θανάτους να έχουν αναφερθεί στην Ιρλανδία, την Γαλλία και το Βέλγιο, με τους περαστικούς σε πολλές περιπτώσεις να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σπάζοντας το τζάμι του αυτοκινήτου για να βγάλουν από μέσα παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Μεταξύ 2009 και 2018, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση για τα ζώα RSPCA, είχαν αναφερθεί 64.443 περιστατικά ζώων που είχαν αφεθεί έστω και για λίγη ώρα μόνα τους στα αυτοκίνητα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Advertisement

Τι συμβαίνει στο αυτοκίνητο όταν κάνει ζέστη

Ένας θάνατος από θερμοπληξία είναι οδυνηρός. Το σώμα ενός μικρού παιδιού χάνει νερό και μέταλλα και το αίμα πυκνώνει. Οι συνέπειες είναι ζάλη, ναυτία και ακανόνιστος, αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Επιπλέον, υπάρχουν διαταραχές της συνείδησης και επιληπτικές κρίσεις, σε πολύ άσχημες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του εγκεφάλου. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση, των συνθηκών τα παιδιά χάνουν τις αισθήσεις τους. Αν κανείς δεν το προσέξει, ο θάνατος μπορεί να έρθει στο κάθισμα του αυτοκινήτου μέσα σε 30 λεπτά.

Advertisement

Οι θερμοκρασίες γίνονται θανατηφόρες σε λίγα λεπτά

Ακόμα και σε ανοιξιάτικους 20 βαθμούς, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο γίνεται 36 βαθμούς μετά από 30 λεπτά. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη από τους 30 βαθμούς και πάνω: Με εξωτερική θερμοκρασία 34 βαθμών, στο εσωτερικό του οχήματος ανεβαίνει έως και 50 βαθμούς μετά από 30 λεπτά, ενώ οι πρώτες βοήθειες δεν είναι πλέον αρκετές. Χρειάζεται το ασθενοφόρο.

Advertisement

Τα παραπάνω στατιστικά συνέλλεξε η ομάδα ερευνών της KidsandCars.org. Η οργάνωση δημιουργήθηκε στην Αμερική (υπάρχει και παράρτημά της στην Ευρώπη) μετά την αύξηση  των παιδικών θανάτων από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν \ότι αφήνοντας τα παιδιά σε αυτοκίνητα μόνα τους, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος θανάτου λόγω υπερθερμίας (θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο), καθώς σύμφωνα με έρευνες το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι το σώμα ενός ενήλικα.

Η οργάνωση KidsandCars.org σε πειράματα που έκαναν έδειξαν πώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να επηρεάσει τα οχήματα. Η ακτινοβολία μπαίνει από τα παράθυρα, αναπηδά στα καθίσματα και το ταμπλό και θερμαίνει το όχημα.

Τα παιδιά που πέθαναν από θερμοπληξία μέσα στα αυτοκίνητα, είτε είχαν αφεθεί από τους γονείς τους είτε είχαν παγιδευτεί. Το 2018 και το 2019 υπήρξε αρνητικό ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, καθώς 53 παιδιά πέθαναν από θερμοπληξία μέσα στα αυτοκίνητα. Το 2020 έχασαν τη ζωή τους 24 παιδιά και το 2021 άλλα τέσσερα παιδιά πέθαναν.

Οι περισσότεροι θάνατοι (53%) συμβαίνουν επειδή κάποιος ξεχνά ένα παιδί σε ένα αυτοκίνητο. Οι οικογένειες που έχασαν ένα παιδί παράβλεψαν το γεγονός ότι ακόμη και ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Σχεδόν το 75% των παιδιών που είχαν ξεχαστεί ήταν κάτω των 2 ετών.

Η θερμοπληξία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε οχήματα για παιδιά από 14 ετών και κάτω σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητόδρομων (NHTSA),

Σίγουρα έχετε νοιώσει και εσείς ζάλη μπαίνοντας σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στον ήλιο για πολύ ώρα.

Τι κάνετε για να αλλάξετε τις συνθήκες;

Ανοίξτε τα παράθυρα: Στα περισσότερα αυτοκίνητα, τα παράθυρα ανοίγουν από τα μπρελόκ κλειδώματος/ξεκλειδώματος (κρατώντας πατημένο το ξεκλείδωμα), ώστε να φύγει ο ζεστός αέρας από την καμπίνα. Στην συνέχεια μπείτε στην καμπίνα και ανοίξτε το κλιματιστικό, με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να… καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την ζέστη. Μόλις νιώστε την θερμοκρασία να κατεβαίνει ανεβάστε τα παράθυρα.

Έτσι η ατμόσφαιρα θα γίνει βιώσιμη και ευχάριστη (λίγο αργότερα). Προσοχή στα σημεία που έχουν μεταλλικά διακοσμητικά (η θερμοκρασία είναι υπερδιπλάσια) και μπορεί να αποκτήσετε τατουάζ (στην παλάμη) την διάταξη των ταχυτήτων. Προσοχή, πετσέτα ή κάλυμμα θέλουν τα δερμάτινα καθίσματα. Αν ιδρώσετε πάνω τους οι επενδύσεις τους μυρίζουν και θέλουν βιολογικό καθαρισμό.

Τέλος μην αφήνετε τα παιδιά να σας περιμένουν στο αυτοκίνητο γιατί η αναμονή μπορεί να αποβεί μοιραία. Το 2021, 23 παιδιά πέθαναν από τη ζέστη στο αυτοκίνητο και το 2020 ήταν 25 με θλιβερό ρεκόρ το 2019 με 53 θανάτους.