Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Χιλής: Ο Ροβάνπερα επικρατεί (+video)

Ελλάδα 23:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ράλλυ Χιλής: Ο Ροβάνπερα επικρατεί (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Χιλής: Ο Ροβάνπερα επικρατεί (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Την τέταρτη νίκη του σε επτά συμμετοχές φέτος πέτυχε ο Κάλε Ροβάνπερα ο οποίος ηγήθηκε του Έβανς στο 1-2 της Toyota στην Χιλή. Τρίτος ο Τάνακ.

Advertisement
Advertisement

Ο Φιλανδός, δις παγκόσμιος πρωταθλητής, πήρε την πρωτοπορία στο τέλος της χθεσινής ημέρας και στη συνέχεια δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Οδήγησε ταχύτατα και κατά την Super Sunday (δεύτερος, πίσω από τον Οζιέ) και πήρε την 4η φετινή του νίκη του σε μόλις επτά συμμετοχές.

Είναι αξιοθαύμαστο το ότι ο Κάλε έχει τις περισσότερες νίκες φέτος από οποιονδήποτε άλλον στο πρωτάθλημα. Μπορεί, βέβαια, ο Φιλανδός να οδηγεί πιο ελεύθερα καθώς δεν έχει να σκεφτεί τη μάχη του πρωταθλήματος. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε το πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα του φετινού πρωταθλήματος εάν ο Ροβάνπερα συμμετείχε κανονικά.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Έβανς. Ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα του Ουαλλού εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα είναι αρκετό για να τον βάλει ξανά στη μάχη του πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε τα δύο Hyundai των Τάνακ και Νεβίλ, τερμάτισαν ακριβώς πίσω από τα Toyota. Έτσι ο Έβανς δεν μείωσε ουσιαστικά την διαφορά του στο πρωτάθλημα από τους οδηγούς της Hyundai.

Σίγουρα ο πιο ευχαριστημένος από τους δύο θα είναι ο Νεβίλ. Ο Βέλγος κινήθηκε από την αρχή με απόλυτη ψυχραιμία και κατάφερε να μαζέψει για έναν ακόμη αγώνα πολύτιμους βαθμούς. Μόνο τρεις οδηγοί έχουν καταφέρει φέτος να βαθμολογηθούν σε όλους τους αγώνες. Και ο Τιερί είναι, αναμενόμενα, ένας εξ αυτών.

Τέλος ο Οζιέ μπορεί να ήταν ταχύτερος όλων κατά την Super Sunday. Ωστόσο το δεύτερο λάθος του στους δύο τελευταίους αγώνες τον θέτει μάλλον εκτός ρεαλιστικής διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Super Sunday και Power Stage

Advertisement

Ο Οζιέ μπήκε αποφασισμένος να κερδίσει το τελευταίο σκέλος του αγώνα. Παρά τις δύσκολες συνθήκες (και σήμερα η ομίχλη επηρέασε τις προσπάθειες των οδηγών) ο Σεμπ κέρδισε και τις τρεις πρώτες δοκιμασίες.

Πολύ γρήγορα οδήγησε, όμως, και ο Ροβάνπερα. Ο Κάλε ήταν ο δεύτερος ταχύτερος της Κυριακής έπειτα από τα τρία πρώτα περάσματα. Τρίτος ήταν ο Έβανς με τους Τάνακ και Νεβίλ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα πριν την Power Stage.

Advertisement

Ο Οζιέ κέρδισε και την τελευταία ειδική για μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου από τον Ροβάνπερα! Οι Τάνακ, Νεβίλ και Έβανς συμπλήρωσαν την βαθμολογούμενη πεντάδα.

Βαθμολογίες

Έπειτα από την ολοκλήρωση του αγώνα στη Χιλή, οι Νεβίλ και Toyota ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι. Ο μεν Βέλγος παραμένει πρώτος για 29 βαθμούς από τον Τάνακ. Απομένουν δύο ασφάλτινοι αγώνες, οι οποίοι αποτελούν… σπεσιαλιτέ τόσο του ίδιου του Νεβίλ όσο και του Hyundai i20. Οι Οζιέ-Έβανς απέχουν 51 και 55 βαθμούς αντίστοιχα από τον Νεβίλ και θα χρειαστούν και τη συνδρομή της τύχης για το πρωτάθλημα.

Η κορεατική εταιρία θα χρειαστεί, όμως, μεγάλες εμφανίσεις από τους οδηγούς της σε Κεντρική Ευρώπη και Ιαπωνία. Και αυτό επειδή η Toyota έχει μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά στο πρωτάθλημα στους μόλις 17 βαθμούς.

Advertisement

Στο WRC2 ο Γιοάν Ροσέλ κατέκτησε μια πολύ σημαντική νίκη μπροστά από τους Γκριαζίν, Γκρίνσμιθ και Σόλμπεργκ. Χάρη στο 1-2 των Ροσέλ-Γκριαζίν, η ομάδα τους, DG Sport κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κατηγορία.

Ο Ροσέλ έχει το δικαίωμα να τρέξει σε έναν ακόμη αγώνα και του αρκεί ένας τερματισμός στο podium για να πάρει το πρωτάθλημα οδηγών. Ελπίδες έχει και ο Πάγιαρι ο οποίος στην Χιλή έτρεξε στην RC1 κατηγορία.

Αντιθέτως αυτός ήταν ο τελευταίος φετινός αγώνας για τον Όλιβερ Σόλμπεργκ. Ο Σουηδός ήταν το φαβορί για την επικράτηση στη Χιλή. Ωστόσο ένα κλαταρισμένο ελαστικό κατά την δεύτερη ημέρα του αγώνα του στοίχησε ιδιαίτερα. Η συγκίνηση του Σουηδού στον τερματισμό ήταν έκδηλη.

Ο Σόλμπεργκ παραμένει μπροστά στην βαθμολογία έχοντας 12 περισσότερους βαθμούς από ότι ο Ροσέλ και 15 από ότι ο Πάγιαρι. Ωστόσο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε άλλον αγώνα WRC2 για φέτος σε αντίθεση με τους δύο άμεσους αντιπάλους του..

Στο WRC3 ο Παραγουανός Ντιέγκο Ντομίνγκεζ κέρδισε και την κατηγορία και μαζί το πρωτάθλημα. Το Ράλλυ Χιλής ήταν ο τελευταίος φετινός χωμάτινος αγώνας. Απομένουν δύο ασφάλτινες δοκιμασίες για την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν στο WRC. Ο επόμενος και προτελευταίος αγώνας της χρονιάς θα είναι το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης από τις 17 έως και τις 20 Οκτωβρίου.