ΝΕΑ

Ariel E-Nomad: Όλο και πιο κοντά το ηλεκτρικό off-roader

Ελλάδα 7:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ariel E-Nomad: Όλο και πιο κοντά το ηλεκτρικό off-roader

ΝΕΑ

Ariel E-Nomad: Όλο και πιο κοντά το ηλεκτρικό off-roader

ΝΕΑ

Εξελίξεις υπάρχουν στη βρετανική εταιρεία, καθώς παρουσίασε ένα κόνσεπτ που μοιάζει με το θερμικό Nomad 2 και δε θα διαφέρει πολύ από το μοντέλο παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Τον προηγούμενο μήνα, η Ariel παρουσίασε το Nomad 2, ένα πανάλαφρο off-roader με ξεκάθαρη προσήλωση στις επιδόσεις που εξοπλίζεται με έναν turbo βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 2,3 λίτρων.

Τώρα, πλησιάζει η ώρα του E-Nomad, ενός κόνσεπτ που αναμένεται ως μοντέλο παραγωγής να προσφέρει τα ίδια -αν όχι υψηλότερα- επίπεδα απόδοσης, με έναν ηλεκτροκινητήρα 285 ίππων και 489 Nm να αντικαθιστά τον θερμικό.

Η εξέλιξη και η κατασκευή του νέου Ariel ήρθε με την αρωγή δύο συνεργατών της εταιρείας, τη Rockford Engineering και την BAMD Composites, ενώ δέχθηκε και 300.000 λίρες κεφάλαιο από τον κυβερνητικό οργανισμό Advanced Propulsion Centre.

Advertisement
Advertisement

Το ατσάλινο πλαίσιο είναι το ίδιο με το Nomad 2, όπως και η ανεξάρτητη ανάρτηση. Από τα πρωτότυπα που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα, η Ariel πιστεύει ότι το ηλεκτρικό off-roader θα ολοκληρώνει το sprint των 0-100 χλμ./ ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα και θα συνεχίσει να επιταχύνει μέχρι τα 185 χλμ./ ώρα.

Επιπλέον, οι μηχανικοί του βρετανικού εργοστασίου υπολογίζουν ότι υπάρχουν επιπλέον οφέλη του ηλεκτροκίνητου συστήματος ως προς το off-roading, όπως για παράδειγμα η οδήγηση με το ένα πεντάλ, χάρη στην ανάκτηση ενέργειας.

Η μονάδα που αναλαμβάνει την κίνηση είναι η Cascadia Motion iDM 190 εντός της οποίας είναι ενσωματωμένο το ηλεκτρικό μοτέρ, το κιβώτιο μονής σχέσης και εναλλάκτης θερμότητας.

Advertisement

Έχει τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από τον πίσω άξονα από όπου παίρνει ώθηση το E-Nomad και το σύνολό της έχει ζυγιστεί στα 92 κιλά.

Η μπαταρία που τροφοδοτεί τη μονάδα είναι ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 41 kWh, την ώρα που το λογισμικό έχει σχεδιαστεί από τη συνεργάτιδα Rockfort.

Advertisement

Και η μπαταρία είναι αρκετά ελαφριά, καθώς ζυγίζει λιγότερο από 300 κιλά. Όλα αυτά συντελούν στο E-Nomad να έχει απόβαρο λίγο κάτω από τα 900 κιλά.

Πολύ έξυπνα, η Ariel την έχει τοποθετήσει κεντρικά στο αυτοκίνητο, στην πλάτη του οδηγού, με στόχο τη βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους

Επιπλέον, έχει φροντίσει για τη σωστή ψύξη της, προσθέτοντας ένα προηγμένο σύστημα ψύξης που θα μπορεί να διαχειριστεί τις υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάνει η μπαταρία κατά το δυναμικό off-roading ή κατά τη διάρκεια ενός track-day.

Advertisement

Τέλος, το αμάξωμα είναι φτιαγμένο από φυσικές ίνες και βιοσύνθετα υλικά της έτερης συνεργάτιδας BAMD, ώστε να ενισχυθεί η στιβαρότητα του αυτοκινήτου.

Η επίσημη παρουσίαση του E-Nomad έχει δρομολογηθεί για τις 4 Σεπτεμβρίου στο τεχνικό κέντρο Millbrook του Bedfordshire.