Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πυρκαγιά σε τούνελ της Κακιάς Σκάλας: Πώς σβήνει; (+video)

Ελλάδα 0:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρκαγιά σε τούνελ της Κακιάς Σκάλας: Πώς σβήνει; (+video)

ΝΕΑ

Πυρκαγιά σε τούνελ της Κακιάς Σκάλας: Πώς σβήνει; (+video)

ΝΕΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα με εκδήλωση και πυρκαγιάς είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια που μπορούν να συμβούν μέσα σε μία σήραγγα.

Advertisement
Advertisement

Με το οδικό δίκτυο της χώρας μας να έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, η χρήση των τούνελ είναι πλέον μία καθημερινότητα για χιλιάδες οδηγούς.

Κάποια από αυτά μάλιστα είναι και αρκετά μεγάλα σε μήκος, δημιουργώντας ιδιαίτερες απαιτήσεις από τα σωστικά συνεργεία και τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους αν συμβεί εντός τους κάποιο ατύχημα.

Το χειρότερο σενάριο πάντως για μία σήραγγα ήταν να υπάρξει κάποια σύγκρουση και παράλληλα να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Μία κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες όπως έχει αποδειχθεί κατά καιρούς σε άλλες χώρες (με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τραγωδίας στο τούνελ του Mont Blanc το 1999 με τους 39 νεκρούς).

Advertisement
Advertisement

Στην χώρα μας γίνονται διαρκώς εκπαιδεύσεις των σωστικών συνεργείων για το πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μια τόσο σύνθετη κατάσταση.

Οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε σήραγγες διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα στην Ολυμπία Οδό διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στον εξοπλισμό του αυτοκινητόδρομου και το προσωπικό εκπαιδεύεται διαρκώς ώστε να παρέχει στους οδηγούς υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Advertisement

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για την ασφαλή οδήγηση με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», όσο και για την ασφάλεια στην εργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τον απλό οδηγό, καλό θα ήταν να ενημερωθεί για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και πάνω από όλα να κινείται με ιδιαίτερη προσοχή και να τηρεί τα όρια ταχύτητας που προβλέπονται για την διέλευση μιας σήραγγας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί βάφτηκε άσπρη η άσφαλτος στην Κακιά Σκάλα; (+video)
Ολυμπία Οδός: «Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» στα Mobility Awards 2021
Τρομακτικό τροχαίο στην Αθηνών- Κορίνθου με φλεγόμενο ταξί και δύο ΙΧ (+video)

Advertisement